1650 de ani de atestare documentară a municipiului Buzău

0
83

Primarul Constantin Toma vine cu noi explicații legate de scandalul fotografiei cu Nicolae Ceaușescu
Primăria Municipiului Buzău a inaugurat o galerie de fotografii reprezentativă pentru municipiul Buzău cu ocazia împlinirii a 1650 de ani de la prima atestare documentară, având ca reper data de 12 aprilie 372, când a avut loc martirizarea Sfântului Sava de la Buzău (334 – 372) prin înecarea sa în apele râului Mousaios. Cu această ocazie, primarul Constantin Toma a explicat din ce motiv a fost inclusă inițial în galerie o fotografie în care îl înfățișa pe Nicolae Ceaușescu. Istoricul Marius Nicoară a precizat că a fost o eroare.
Buzăul a împlinit 1650 de ani de atestare documentară. Cu această ocazie la Biserica militară cu hramul Pogorârea Duhului Sfânt din municipiul Buzău au avut loc momente artistice la finalul cărora autoritățile locale au vorbit despre importanța acestei date în contex militar, cultural și religios. Istoria orașului Buzău este strâns legată de Sfântul Sava Gotul, unul dintre cei mai mari creștini din spațiul românesc care a fost înnecat în apele râului Mousaios, pentru că a refuzat să se lepede de religia creștină.
Cu ocazia împlinirii a 1650 de ani de atestare documentară, a fost inaugurată de fotografii reprezentativă pentru municipiul Buzău la care a luat parte ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
Galeria de fotografii a stârnit indignare după ce administrația locală a decis să includă o fotografie cu Nicolae Ceaușescu. După ce în mediul online oamenii au reacționat negativ, criticând în termeni duri inițiativa Primăriei Buzău, administrația locală a înlocuit fotografia fostului dictator. MInistrul Culturii, Lucian Romașcanu a vorbit despre o eroare îndreptată. Explicații a avut și primarul Constantin Toma.
Gestul administrației locale de a posta fotografii pe Calea Eroilor cu Nicolae Ceaușescu și cu primarul Constantin Toma a fost asupru criticat de liberalii buzoieni care au vorbit despre cultul personalității edilului de Buzău și despre nostalgii față de un dictator.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ