2021 a fost anul agriculturii ecologice

0
4

O ramură de nișă
Agricutura ecologică este una dintre ramurile care nu se bucură de prea mulți adepți atât din pricina reglementărilor stricte cât și ca urmare a prețurilor de la raft cu care produsele finale sunt vândute, inaccesibile pentru o bună parte dintre consumatori. Chiar și așa, anul trecut suprafețele de teren cultivate ecologic s-au dublat, au anunțat specialiștii din cadrul Direcției Agricole Buzău.
Produsele ecologice nu mai sunt de multă vreme o noutate pe piață dar chiar și așa prețurile cu care sunt comercializate le pun într-o categorie de nișă, inaccesibilă pentru o bună parte dintre clienții magazinelor. Din acest motiv, nici interesul agricultorilor în a dezvolta această ramură nu este foarte mare. Totuși, în anul 2021 raportat la 2020, au crescut suprafețele agricole cultivate în mod ecologic.
O dată cu creșterea producțiilor ecologice, s-au dezvoltat și alte industrii strâns legate de acest domeniu.
Îngrășămintele și substanțele necesare pentru lucrările agricole ecologice sunt deosebit de scumpe iar producțiile, în cel mai fericit caz sunt la jumătate față de cele rezultate printr-o agriculturătră tradițională. La acest moment atât prețurile cu care se pot achiziționa substanțele și tehnica necesare în agricultura eco cât și prețurile finale ale produselor din magazine sunt mult prea ridicate. Sunt doar două dintre motivele pentru care cel puțin la acest moment în România fermierii încă se bazează pe agricultura convențională.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ