2022, anul crizei muncitorilor calificați

0
9

Jumătate dintre beneficiarii venitului minim garantat au mai puțin de 4 clase
Se anunță un an dificil pentru piața muncii. Din ce în ce mai mulți angajatori solicită muncitori calificați dar oferta este redusă. Tendința, potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău se va accentua în anul 2022. Majoritatea celor care au învățat o meserie, fie au plecat din țară fie deja sunt încadrați în muncă, în schimb foarte puțini mai sunt cei care urmează cursuri de calificare.
“Meseria, brățară de aur” tinde să devină o expresie din ce în ce mai actuală și mai apropiată de realitate. În anul 2022, cred specialiștii din domeniul resurselor umane, va exista o criză profundă a angajaților calificați. Fenomenul se va accentua din pricina faptului că, în ciuda pandemiei și a măsurilor restrictive, tot mai mulți buzoieni au plecat să lucreze în străinătate, o bună parte dintre ei având calificări în meserii căutate pe plan național.
Mai există o problemă deosebit de gravă, sunt de părere specialiștii. O bună parte dintre cei care încasează venitul mimin garantat, nu au nici măcar studii primare încheiate motiv pentru care cursurile de calificare vor trebui să țină cont și de acest aspect. Prin urmare, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău va organiza cursuri care să țină cont atât de cerințele de pe piața muncii cât și de pregătirea celor care se înscriu.
La acest moment, la nivelul județului Buzău sunt disponibile 130 de locuri de muncă vacante în industria alimentară, textile sau industria auto. Alte 345 de joburi pot fi ocupate prin intermediul Biroului EURES în țări precum Germania, Norvegia sau Estonia.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ