24 FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ, ÎN BUZĂU

0
59

Pesta Porcină Africană revine în județul Buzău. În ultima lună s-au înregistrat 24 de focare active, șase la porcii domestici iar 18 la cei din mediul sălbatic. Localitățile cele mai afectate de virusul pestei porcine domestice sunt : Calvini, Glodeanu Sărat şi Zărneşti. În cazul mistreților, la Grăjdana, s-au înregistrat numai în ultima lună, 13 cazuri de porci mistreți înfectați cu virusul.
Potrivit Direcției Sanitar Veterinare Buzău, din cele șase focare înregistrate la porcii domestici, cinci au fost în gospodării, iar unul la o fermă din Zărnești. Pentru eliminarea răspândirii pestei porcine, medicii veterinari au decis ca cele peste 1700 de capete din ferma să fie eutanasiate.
Cele mai multe focare de Pesta Porcină Africană s-au înregistrat la porcul mistreț.
În urma cercetărilor effectuate de catre medicii veterinari pe raza a 18 fonduri de vânătoare s-a descoperit ca 64 de animale sunt purtătoare a virusului pestei porcine africane.
Dintre aceștia, 28 au fost găsite moarte în pădure, iar 36 au fost vânate de către angajații AJVPS. Cele mai afectate zone din judetul Buzau sunt Grăjdana, Beceni, Aldeni și Berca.
Autorităţile recomandă respectarea măsurile impuse în astfel de situaţii. În ferme, trebuie făcute dezinfecţii, adăposturile trebuie să fie bine împrejmuite pentrtu a nu lăsa accesul liber animalelor sălbatice în incinta gospodăriilor.

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ