24 IUNIE, ZIUA UNIVERSALĂ A IEI

0
50

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, începând cu anul 2013, la 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene. Veche de milenii, ia are o istorie care se împleteşte cu cea a poprului român. În acest an, ia este sărbătorită, în condiții speciale, generate de pandemia de COVID-19. la Galeriile de Artă . O expoziție cu ii din patrimoniul buzoian, își așteaptă vizitatorii, însă, cu respectarea regulilor de distanțare socială.
La Galeriile de Artă, o liniște deplină înconjoară exponatele. Iubitorii de tradiții si de artă populară autentică, sunt invitați, până pe 10 iulie, să admire o colecţie de ii, adevărate comori buzoiene. În sala de expoziție vor avea voie numai două sau trei persoane, echipate cu mască de protecţie. Anul acesta se sărbătorește altfel ziua Unversală a iei, dar cu dragoste şi respect pentru tezaurul moştenit de la străbuni, spune Amelia Papazissu, creator popular.
Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Arta meşteşugului coaserii iei era moştenită din generaţie în generaţie pentru a nu pierde această tradiţie care reprezintă neanul românesc. Însemnele magice cusute cu grijă, cu fiecare împunsătură de ac, au menirea de a proteja purtătorul iei de spiritele rele. În prezent, ia se impune din ce în ce mai mult lume, prin frumuseţea unică şi originală. De la marii creatori de modă până la românii plecați în străinătate, camașa tradițională românească este admirată și purtată tot mai des.
În zilele noastre ia nu se mai poartă zilnic în niciun sat, ci doar la anumite ocazii, festivități, ceremonii şi momente din an. Dragostea pentru ie trebuie insuflată generațiilor viitoare. Stă în puterea familiilor în care copii sunt crescuți, să fie învățați despre tradițiile și portul popular. Pe Mihaela am întâlnit-o la poalele davei dacice din Cârlomănești. Poartă cu mândrie ia și este hotărâtă să o promoveze de câte ori are posibilitatea. Iubirea pentru portul românesc i-a fost insuflată de bunici, iar azi, poartă cu mâdrie ia croită chiar de bunica sa.
Pasiunea pentru ie s-a transformat în urmă cu doi ani în proiectul “Cu ia prin lume”. Prin acest proiect Mihaela dorește să promoveze ia și portul popular pe toate meleagurile țării. A călătorit mult și a promovat portul popular muntenesc în toate colțurile lumii.
Deși măsurile de siguranță din utimele luni, au ținut-o în casă, Mihaela așteaptă cu nerăbdare să poată călători iar, prin lume pentru a promova ia. Dorința cea mai mare este ca tânăra generație să iubescă portul popular și tradițiile românești.
Reginele României, Elisabeta şi Maria, dar şi aristocraţia feminină a timpului, au purtat cu mândrie ia românescă în diferite momente, fiind apreciată fineţea materialelor folosite, armonia cromatică, dar şi croiul pieselor de port românesc, ţesute, croite şi brodate în casă. ”Cămaşa cu altiţă” a atras şi atenţia artiştilor români şi străini. Tabloul ”La blouse roumaine” al pictorului francez Henri Matisse este expus, și astăzi, la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris. Cei care le poartă găsesc poate povești în aceste piese de îmbrăcăminte, pe lângă încărcătura istorică și culturală. Povestea vieții rurale de odinioară și obiceiurile de la sat pulsează în portul popular, iar din când în când reîntoarcerea în timp, până la daci sau cultura Cucuteni ar mai putea scoate peroana care poartă ia din ritmul alert al prezentului modern.

Iuliana Sîrbescu/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ