24 NOIEMBRIE, ZIUA ÎN CARE NE ALEGEM PREȘEDINTELE

0
46

24 noiembrie este ziua în care decidem cine va fi președintele României. Peste 380.000 de buzoieni înscriși pe listele electorale permanente din judeţ sunt așteptați, duminică, la urne pentru a vota la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, în cele 426 de secţii amenajate în județ.
Duminică, 24 noiembrie, românii sunt așteptați la vot, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2019. La Buzău, toate urnele s-au deschis la ora 7.00, fără a fi înregistrate probleme. Alegătorul poate vota în baza cărții de identitate, a cărții electronice de identitate, a cărții de identitate provizorie, a buletinului de identitate sau a paşaportului. În ziua votului, alegătorii îşi prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Alegătorul primește un buletin de vot. Buletinul de vot trebuie să aibă, pe ficare pagină, ștampila circulară a Biroului Electoral Județean. Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează. După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă. Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acesta.
Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.
Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea. Pot solicita urna specială și persoanele care în ziua votării se află în ţară şi care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare. Urna specială poate fi cerută și de către persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale. În această situație, procedura de exercitare a dreptului de vot este stabilită prin decizie a BEC.
Dacă nu sunteți în localitatea de domiciliu la momentul votului, puteți vota în orice altă secție pe listele suplimentare. În ambele cazuri însă, trebuie să prezențați actul de identitate operatorului de calculator, trebuie să semnați de prezență. La schimb, veți primi ștampila și buletinul de vot și trebuie să vă exprimați opțiunea. După ce ați votat, trebuie să introduceți buletinul în urnă și să nu uitați să predați ștampila de vot pentru a vă recupera buletinul. Aveți dreptul să mai cereți un buletin dacă ați pus ștampila greșit, în afara spațiilor cu numele și sigla unuia dintre cei doi candidați. Primul va fi anulat.
Legea pedepseşte cu închisoarea orice formă de mită electorală. De aceea, e mai bine să nu vă pozați votul și să-l postați pe rețelele de socializare. S-ar putea considera că ați primit recompense în schimbul opțiunii exprimate. Secțiile se închid la ora 21.00.
În turul doi de vot din 24 noiembrie este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ