26 DE DOSARE PENALE, ÎN TIMPUL STĂRII DE URGENŢĂ

0
63

În perioada stării de urgență, efectivele din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au acţionat constant pentru prevenirea şi reducerea cazurilor de infectare cu noua formă de coronavirus SARS-COV-2. Pentru că au încălcat măsurile impuse prin ordonanţele militare, 26 de buzoieni s-au ales cu dosare penale.
De la instituirea stării de urgenţă , poliţiştii buzoieni au desfăşurat misiuni pentru menţinerea ordinii publice la unităţile spitaliceşti şi pentru depistarea şi reţinerea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare, ori carantină. Au fost, de asemenea sprijinite autoritățile competente prin identificarea persoanelor în cadrul anchetelor epidemiologice, verificarea respectării de către persoanele fizice, dar şi de către societăților comerciale a interdicţiilor impuse prin ordonanţele militare.
Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, până acum au fost întocmite 26 de dosare penale privind infracțiuni în context. În șapte situații, în care buzoienii nu au respectat măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor, polițiștii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”zădărnicirea combaterii bolilor”.
Cinci persoane care au îndemnat în spațiul public la nerespectarea prevederilor legale în vigoare care reglementează măsurile luate pe timpul stării de urgență pentru combaterea răspândirii coronavirusului, s-au ales cu dosare penale pentru „instigare publică“. 14 dosare penale au fost întocmite pentru „fals în înscrisuri private” și „uz de fals”, ca urmare a neconcordanțelor constatate în urma verificărilor documentelor justificative privind deplasarea, așa cum este stipulat în ordonanțelor militare. Poliţia dă şi exemple în acest sens:

“În data de 14 aprilie, un tânăr de 20 de ani din municipiul Buzău a postat pe o pagină de socializare un mesaj ce conținea o imagine cu o declarație pe propria răspundere urmată de îndemnul la încălcarea prevederilor legale privind carantina instituționalizată sau restricțiile de circulație. Polițiștii s-au sesizat din oficiu în urma imaginilor apărute în spațiul public și au demarat verificări pentru identificarea persoanei și tragerea la răspundere a acesteia. Tânărului i-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „instigare publică”, a transmis IPJ Buzău.

Ieri, în urma celor mai recente controalele efectuate în teren de polițiști de la Poliția municipiului Buzău, s-a constatat că un buzoian de 51 de ani, care s-ar fi întors de câteva zile dintr-o zonă afectată de pandemie, nu ar fi respectat măsurile privitoare la prevenirea bolilor infectocontagioase. La întoarcerea în țară, bărbatul nu ar fi anunțat autoritățile competente că urma să se izoleze în același domiciliu cu fiul său. În consecință, fiului său i s-a impus același regim de izolare, cu măsurile aferente. Acum buzoianul este cercetat de polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”, faptă prevăzută și pedepsită de Codul Penal.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ