6 aprilie, ziua în care un buzoian pleacă în Munții Himalaya

0
7

Pe urmele lui Nirmal „Nims” Purja
Se apropie din ce în ce mai mult momentul în care buzoianul Gabriel Băicuș va pleca în Nepal pentru a atinge în 24 de ore două dintre cele mai înalte vârfuri ale Muntelui Himalaya, Everesat și Lhotse. Nehoianul a dezvăluit câteva detalii despre cum va fi ascensiunea spre acoperișul Pământului. Dacă va reuși atunci cel mai probabil va încerca să atingă performanța nepalezului Nirmal Purja care a urcat toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume într-un timp record.
Gabriel Băicuș, nehoianul care vrea să atingă în 24 de ore vârfurile Everest (8848 de metri) și Lhotse (8516 metri ) din munții Himalaya a vorbit despre expediția pe care o va face în Nepal, în lunile aprilie-mai. Înălțarea drapelului românesc va fi primul lucru pe care îl va realiza în momentul în care va ajunge pe vârful Everest. Plecarea va avea loc pe data de 6 aprilie, potrivit ultimelor informații.
Va fi o ascensiune extrem de dificilă în care alpinistul buzoian va trebui să îndure temperaturi de până la -40 de grade dar și lipsa de oxigen.
Expediția îl va costa pe temerat în jur de 45.000 de euro, bani pe care încearcă să îi strângă până în debutul acestei primăveri. În luna septembrie a anului trecut, buzoianul a urcat pe vârful Manaslu, am 8-lea cel mai înalt vârf de peste 8000 de metri din lume. Pe viitor își propune să atingă celelalte vârfuri de peste 8000 de metri din lanțul muntos Himalaya și Karakorum. Astfel, buzoianul ar putea călca pe urmele nepalezului Nirmal „Nims” Purja care a reușit în anul 2019, în mai puțin de 7 luni să urce toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din Nepal, China și Pakistan, doborând mai multe recorduri mondiale. O ascensiune similară a făcut-o Reinhold Messner, în 1986, fără tuburi de oxigen dar în decurs a 16 ani.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ