60 DE FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ, ÎNCHISE

0
121

Autorităţile sanitar-veterinare au anunţat stingerea a 60 din cele 66 de focare de pestă porcină africană din judeţul Buzău. Având în vedere contextul epidemiologic actual privind evoluția pestei porcine africane, se mențin restricțiile sanitare veterinare privind comercializarea porcilor în târgurile de animale la nivelul Județului Buzău.
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar- Veterinare au anunţat marţi într-o şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, că, prin eforturile de combatere a pestei porcine africane și a îndeplinirii condițiilor tehnice necesare precum și a primirii rezultatelor negative la testarea serologică pentru pesta porcină africană a porcilor din zonele cu restricții prin prezentul, au fost stinse 60 de focare de pestă porcină africană. Focarele se aflau pe raza comunelor Amaru, Mihăilești și Padina şi a oraşului Pogoanele. Implicit au fost ridicate toate măsurile specific, dispuse în zonele cu restricții.
La această dată, Pesta Porcină Africană în judeţul Buzău evoluează în 6 focare din exploatații non profesionale. Acestea se află în satul Cochirleanca (3 focare), Luciu (1 focar), Cilibia (1focar), satul Cuculeasa – comuna Ziduri (1 focar) precum și 23 de cazuri mistreț pe raza a 10 fonduri cinegetice. Direcția Sanitar Veterinară Buzău solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii despăgubiți, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare. Evoluţia situației epidemiologice este monitorizată în permanență, prin examene clinice şi de laborator, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Având în vedere contextul epidemiologic actual privind evoluția pestei porcine africane, se mențin restricțiile sanitare veterinare privind comercializarea porcilor în târgurile de animale la nivelul Județului Buzău.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ