A ÎNCEPUT SEZONUL RĂCELILOR

0
132

Vremea rece a început să-și facă simțită prezența și, odată cu aceasta, și virusurile. Sezonul rece este o adevărată provocare pentru sistemul nostru imunitar fiindcă devine mult mai vulnerabil în fața răcelilor, a gripei sau a virozelor.
Vremea este capricioasă, a venit frigul, ploaia, vântul. Scăderea bruscă de temperatură, dar și faptul că petrecem mai mult timp în încăperi închise pot duce la dezvoltarea afecțiunilor respiratorii. Este foarte important ca tratarea oricărui tip de răceală sezonieră să se realizeze adecvat pentru a nu se agrava. Carența de vitamine din organism poate duce la afecțiuni respiratorii. În sezonul rece, cele mai frecvente sunt gripa și răceala. Adulții, în cursul unui an, pot avea de la 2 până la 4 episoade de răceală. Copiii sunt mai predipuși la răceli, la ei episoadele de boală sunt de la 6 până la 12 într-un an. O răceală obișnuită este cauzată de o infecție virală care afectează căile respiratorii superioare, sinusurile, gâtul și nasul. Debutează la aproximativ trei zile de la infecție și se manifestă prin strănut, tuse, dureri în gât și nas înfundat. Gripa, pe de altă parte, este o viroză respiratorie periculoasă, determinată de virusul A, B, sau C. Gripa are un debut brusc și violent, cu febră mare, de până la 39 de grade, frisoane, dureri puternice de cap și de ochi, dureri musculare și oboseală.
De asemenea, în ceea ce-i privește pe pacienții cronici, aceștia trebuie să se prezinte imediat la medicul de familie. Ulterior, doctorul este cel care identifică tipul de gripă sau răceală și stabilește schema de tratament, dar și dacă este necesară o investigație suplimentară în cazul în care este vorba despre gripă.
Pentru a ne proteja în sezonul rece, medicii vin cu o serie de sfaturi utile. Fiind vorba de variații de temperatură, îmbrăcămintea, alimentația și, cel mai important, vaccinarea antigripală sunt prioritare pentru a ține la distanță răceala.
Cât despre cei mici, recomandările pe care le fac medicii sunt în mare parte aceleași ca la adulți. Atenția pentru o îmbrăcăminte adecvată, pentru o alimentație ponderată și, mai ales, vaccinarea antigripală.
Chiar dacă sezonul rece vine la pachet cu răceală și gripă, cu atenție pentru stilul de viaţă, perioada de boală poate fi depășită fără probleme.

DENISA IRIMIA
ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ