A MURIT O MARE ARTISTĂ POPULARĂ

0
87

Adela Petre, ambasador al tradiţiilor populare româneşti din zona Buzăului s-a stins din viaţă, la aproape 90 de ani. Artista populară era cetăţean de onoare al judeţului Buzău, iar UNESCO îi decernase titlul de „Tezaur Uman Viu”.
Marea creatoare populară Adela Petre, a încetat din viaţă. Artista a fost una dintre cele mai cunoscute creatoare și un adevărat ambasador al artei și tradiţiei românești. Lucrările sale au fost expuse în întreaga lume. În 2012, UNESCO i-a corferit titlul de „Tezaur Uman Viu”, iar în 2017 a primit, din partea Consiliului Judetean, tiltul de „Cetățean de Onoare” al județului Buzău.

„O veste foarte tristă pentru noi, buzoienii! S-a stins din viață doamna Adela Petre, un om de valoare al județului Buzău, care a promovat cu mare demnitate tradiţiile locale și naționale și care a format cu dăruire tinerii meșteri populari. În 2017 primea cu modestie titlul de Cetățean de onoare al Județului Buzău.
Dumnezeu să o odihnească!”, a scris Petre Emanoil Neagu pe pagina sa de Facebook.

Adela Petre era născută la 10 iunie 1929 în comuna Pătârlagele şi era recunoscută pentru valoarea şi autenticitatea creaţiilor sale: piese de port popular, feţe de masă, covoare din lână, carpete din păr de capră. Multe dintre lucrările sale, expuse în colecţii muzeale din ţară şi străinătate, au fost distinse cu numeroase premii. A expus în expoziţii din Franţa, Italia, Olanda, Grecia. Până la vârsta de 90 de ani buzoianca a avut ocazia să îi cunoască personal pe toţi preşedinţii României sau familiile lor. De asemenea, în 2008, creatoarea populară a fost rugată să le întâmpine pe Laura Bush, Angela Merkel şi Jill Biden. După o perioadă de spitalizare, Adela Petre se afla în grija Căminului de Bătrâni de la Smeeni. Dumnezeu s-o odihnească!

Laurenţiu Marinov

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ