Abandonati inca din primele zile de viata! Aproape 40 de copii au ajuns anul trecut in grija statului

0
337

Soarta este de multe ori mai crudă decât ne imaginăm multi dintre noi. Cel mai bine stiu asta angajatii Serviciului de Adoptii din cadrul DGASPC. Anual, destinele a zeci de copii ajung in mâinele lor. Tot ce pot face pentru micutii abandonati chiar de cele care le-au dat viata, este să-i ajute să ajungă în sânul unor familii care ii doresc cu adevărat. Desi parcurg o procedură anevoiasă, in unele situatii, micutii sunt norocosi. Sunt adoptati si au o a doua sansa la o viata normala. La nivelul judetului Buzău, anul trecut, aproape 40 de copii au fost abandonati.
Vestea bună este că numărul familiilor dispuse să adopte un copil se mentine la un nivel bun, spun specialistii din cadrul DGASPC Buzau. De pildă, anul trecut, 57 de familii au obtinut atestatul de parinti adoptatori. Acest document, permite demararea procedurilor de adoptie. De asemenea, in ultima perioadă a crescut interesul pentru adoptarea mai multor copii, mai ales daca sunt frati
Printre cele mai importante modificări aduse de noua lege se numără scurtarea de la un an la 6 luni a perioadei in care parintele natural sau rudele nu au putut fi gasiti sau refuza sa colaboreze pentru integrarea lui naturală. Pentru familia adoptatoare s-au redus la jumătate numărul formularelor care trebuie inregistrate iar perioada de valabilitate a atestatului primit de la autoritati, dupa evaluarea capacitatii de a fi parinte, se prelungeste de un an la doi ani. De asemenea si perioada de analizare a familiei s-a redus de a 120 la 90 de zile. Cu alte cuvinte, noua lege a adoptiei care a intrat in vigoare in vara anului trecut, scurtează si faciliteaza drumul viitorilor părinti către copilul mult-asteptat.

Rep. Simona Potîrniche

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ