Adio taxă de cazier! Buzoienii au fost informaţi despre eliminarea taxei

0
985

Taxa pentru eliberarea cazierului judiciar în valoare de 10 lei va fi eliminată începînd cu data de 1 februarie. Prevederea este valabilă atît pentru persoane fizice cît şi pentru persoane juridice. Impunerea abrogată face parte din pachetul de 102 taxe nefiscale pe care Guvernul le-a desfiinţat printr-o hotătîre publicată deja în Monitorul Oficial.
Astfel, la primirea cererii de obţinere a certificatului de cazier judiciar, nu se va mai solicita chitanţa prin care se face dovada achitării taxei de 10 lei. Buzoienii care au solicitat astăzi cazierul judiciar în baza prevederilor în vigoare sunt de părere că eliminarea taxei este binevenită şi în contextul în care pentru document se elimină un drum pe care îl făceau la ghişeul administraţiei financiare. Deja pe uşa ghişeului Serviciului Cazier a fost postat un anunţ despre eliminarea taxei cu pricina.
O persoană fizică poate obţine cazierul judiciar prin depunerea unei cereri tip cu datele complete de stare civilă la orice subunitate de poliţie în care există ghişeu de cazier judiciar. Cererea trebuie însoţită de actul de identitate. Pe de altă parte, persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea documentului prin intermediul misiunilor diplomatice sau oficiile consulare ale României. Certificatul de cazier judiciar pentru cetăţeni se poate solicita şi prin împuterniciţii acestora numai pe baza unei procuri autentificate la un notar public. Cazierul judiciar se eliberează de regulă pe loc sau în cel mult 3 zile de la data solicitării în cazurile în care cererea tip este depusă în România. Pentru situaţiile în care cererea este depusă prin misiunile diplomatice, certificatul se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii. Documentele sunt valabile 6 luni de la data primirii.
Persoanele juridice pot solicita cazier judiciar în baza unei cereri tip iar documentul se va elibera în cel mult 3 zile de la data solicitării. Autorităţile iau în considerare ca o dată cu eliminarea taxei, la nivelul judeţului să fie deshise mai multe puncte de eliberare a cazierului întrucît nu vor mai depinde de administraţiile financiare. În prezent acesta se eliberează doar în municipiul Buzău, la Rîmnicu Sărat, Pogoanele şi Pătîrlagele. Taxa pentru cazierul judiciar este una dintre cele mai importante pe care Guvernul le-a abrogat. Printre cele 102 taxe eliminate începînd cu data de 1 februarie se mai regăsesc cele pentru acordarea cetăţeniei române în valoare de 191 de lei, taxa de cazier fiscal cu o valoare de 20 de lei, viza permiselor de vănătoare, taxa de examinare pentru obţinerea permisului de conducere şi taxa de înmatriculare.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ