AFACERI CU IZ PENAL, LA FARMACIE

0
497

Afaceri cu iz penal descoperite de inspectorii Casei Județene de Asigurări de Sănătate la două lanțuri de farmacii din Buzău. Acestea eliberau medicamente compensate de la puncte de lucru care nu se aflau în contract cu Casa de Sănătate, folosind în această procedură chiar și persoane decedate. Procedura este una strict interzisă și sancționabilă. Uluitor este și faptul că, după constatările făcute, Casa Județeană de Sănătate nu a luat nicio măsură, chiar dacă legea obliga instituția să sesizeze inclusiv organele competente.
O anchetă a ziariștilor de la cotidianul Opinia a scos la iveală fapte halucinante care se petrec zilnic, dar care sunt acoperite chiar de cei care ar trebui să ia măsuri. Mai multe documente intrate în posesia celor de la Opinia arată că, mai bine de un an, conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate a acoperit o afacere cu iz penal, descoperită chiar de inspectorii instituției. Mai exact, cu ocazia unui control efectuat de inspectorii CJAS Buzău la două lanțuri de farmacii din județ, Iris Pharm și Farmacia Crâng, s-a descoperit că acestea eliberau medicamente în regim compensat, în baza unor rețete decontate parțial sau integral din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, de la puncte de lucru care nu se aflau în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Astfel de practici sunt strict interzise și sancționabile administrativ. Procedeul adoptat de respectivele farmacii a fost cât se poate de simplu: cetățeanul care avea de obținut medicamente în baza unei rețete compensate se prezenta la farmacia din comuna sa, farmacie care nu se afla în contract cu CJAS, iar rețeta se prelucra într-o altă farmacie din județ care avea actele în regulă. Bolnavul în cauză primea medicamentele solicitate de la farmacia din comuna sa, dar în actele farmaciei unde se prelucra rețeta apărea că acestea au fost ridicate de un delegat al beneficiarului. De cele mai multe ori, delegatul era unul fictiv sau chiar decedat. Acest lucru a fost descoperit de inspectorii Casei Județene de Asigurări de Sănătate la Iris Pharm, ¬unde o persoană moartă a livrat zeci de rețete, care ulterior au fost decontate ilegal. Cu alte cuvinte, decedatul a luat rețetele de la farmacia Iris din Vernești și le-a dus beneficiarilor din comuna unde acesta își doarme somnul de veci, din decembrie 2014. Iar farmacia le-a decontat.
În raportul echipei de control de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Buzău se arată că:

„Eliberarea prin intermediul SC Iris Pharm SRL – punctul de lucru Vernești – în perioada fe¬bruarie-martie 2018, a unui număr mare de rețete ¬ me¬dicale cu împuterniciți ai beneficiarilor rețetelor me¬dicale, persoane decedate. Echipa de control consideră necesar să menționeze că din 36 de prescripții ¬ me¬dicale cu împuterniciți persoane decedate, un număr de 23 de rețete medicale având beneficiari pe raza comunei Pietroasele au ca împuternicit pe numitul A. Ș. , decedat la 14.12.2014, conform certificatului medical constatator nr. 47/15.12.2014. Drept consecință, există suspici¬uni rezonabile ale echipei de control cu privire la posibilitatea prejudicierii bugetului fondului național unic de asigurări de sănătate, având în vedere existența unor rețete medicale cu împuterniciți persoane decedate; echipa de control face precizarea că aceste fapte constatate nu pot fi cercetate sau investigate în limitele stabilite de cadrul legal pentru structurile de control din cadrul Caselor Sociale de Sănătate, fiind în consecință necesară sesizarea organelor/ instituțiilor competente cu privire la aspectele constatate conform prevede¬rilor pct. 3.6 din anexa nr. 3 la ordinul nr. 1012/2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind acti¬vitatea structurilor de control din cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate”.

În această situație, inspectorii care au descoperit afacerea penală nu mai aveau dreptul și mijloacele de investigație și trebuiau să ceară ajutor organelor competente. Adică șefului lor, care ar fi trebuit să sesizeze Poliția și Parchetul. Lucru care nu s-a întâmplat de altfel, în ciuda gravității faptelor descrise de inspectori, adică fals intelectual, uz de fals și fraudă în bugetul asigurărilor sociale de sănătate , fapte săvârșite în concurs și în formă continuată.
Totodată, în momentul în care inspectorii au încheiat raportul de control în care au constatat respectivele situaţii, pe lângă sesizarea organelor de cercetare penală, condu¬cerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate avea obligaţia de a rezilia contractele cu cele două societăţi farmaceutice, conform Contractului de furnizare de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate. Acesta prevede ca, în cazul în care farmacia sau punctul de lucru aflat în neregulă aparţine unui lanţ de farmacii, contractul se reziliază, până în momentul următoarei runde de contractări, dar nu mai puţin de şase luni, pentru întregul lanţ.
Pentru a afla de ce conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Buzău nu a luat aceste măsuri impuse de lege, reporterii TV Buzău au formulat o solicitare în baza Legii 544/ 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, urmând să primească răspunsul în termenul prevăzut de actul normativ.

DENISA IRIMIA/ ANDREI METELEANU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ