AFACERI ILEGALE CU PEȘTE

0
177

Descinderi, la orele dimineții, la mai multe adrese din Buzău, dar și din alte județe. Polițiștii români, precum și cei din Italia, Spania, Franța și Ungaria au pus în aplicare peste 150 de mandate de percheziție domiciliară. Polițiștii au descins la mai multe persoane, membre ale unui grup infracțional care desfășurau afaceri ilegale în domeniul pescuitului și care au reușit să aducă în țară tone de peste, impropriu consumului.
Oamenii legii au descins, în zorii zilei, la membrii unui grup organizat, care se ocupa cu activități ilegale din domeniul pescuitului, achiziției, transportului și comercializării peștelui impropriu consumului. În România, polițiștii au pus în aplicare 115 de mandate de percheziție domiciliară, pe raza municipiului București și a 13 județe, printre care și Buzău. În paralel, s-au desfășurat acțiuni similare pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franței și Ungariei.
Gruparea, formată din sute de persoane, români, francezi, italieni și maghiari, ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peștelui, din afara țării, pentru transportul acestuia și, ulterior, pentru comercializarea lui în România. Ea nu funcționa după un sistem piramidal ci, acționa pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcție de obiectul de activitate. Produsele piscicole erau obținute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei și Franței, unde pescuitul era interzis, peștele din acele zone fiind impropriu consumului. Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată și transportată fără a avea autorizație sanitar- veterinară, așa cum impune legislația europeană și română în domeniu.
Aducerea în România a peștelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziții intracomunitare, prin intermediul unor societăți românești cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înființate pentru a servi activității infracționale.
În urma cooperării internaționale dintre Poliția Română cu autoritățile polițienești din Spania, Ungaria, Franța, Italia și Portugalia, a fost documentată activitatea grupării infracționale, iar toate informațiile existente s-au valorificat prin blocarea accesului pe piața românească a 30 de tone de pește, impropriu consumului, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei. Cu sprijinul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost distrusă întreaga cantitate de pește confiscată.
În cauză, a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, precum și deținere, transport și comercializarea fără documente legale a peștelui.

Denisa Irimia/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ