Aghiasma mare, alungă bolile și protejează

0
40

Cum se bea corect apa sfințită de Bobotează
Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători creștinești din calendar. Este ziua în care curțile bisericilor devin neîncăpătoare iar credincioșii își iau aghiasma mare. Ține departe bolile spun buzoienii, nu se strică niciodată și ține departe de rele culturile și animalele.
În ziua de Bobotează, fiecare creștin merge la biserică pentru a asista la slujbe și pentru a se închina. Este cea mai mare sărbătoare a începutului de an care, pe lângă rugăciune mai aduce un beneficiu ortodocșilor. Aghiasma mare…La Buzău, curțile bisericilor au devenit neîncăpătoare de oameni iar preoții le-au pus la dispoziție recipiente cu apa sfințită. Atât la Biserica Sf.Sava cât și la Catedrala Arhiepiscopală, credincioșii au așteptat la rând pentru a lua apa sfințintă. Aduce foarte multe beneficii dacă este luată corect.
Aghiasma mare se păstrează într-un loc curat și este consumată timp de 8 zile, începând din ziua Bobotezei până în data de 14 ianuarie.
După data de 14 ianuarie, aghiasma mare se poate bead oar după ce a fost ținut post și întotdeauna înainte de anafură, cu binecuvântarea unui preot. Aghiasma se poate folosi în nenumărate situații. Spre exemplu, se pot stropii locuințele, grodinile, livezile sau animalele pentru a fi păzite de cele rele iar oamenii o consumă pentru că îi țin departe de boli sau de primejdii.
Recipinte cu sute de litri de apă sfințită au fost instalate și pe malul râului Buzău acolo unde a fost săvârșită sfinţirea cea mare a apei.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ