AGRICULTURA, PE MUCHIE DE CUȚIT

0
2135

Județul Buzău se confruntă cu fenomene de secetă caracterizate printr-un conţinut al apei din sol sub valoarea mediei anuale. Condiţiile meteo sunt de natură să influențeze negativ nivelul producției agricole a anului 2020 şi există riscul unei crize alimentare. Peste 75.000 de hectare cultivate în toamnă, sunt distruse în totalitate. Cele mai afectate sunt culturile de grâu, orz și rapiță.
“Dacă nu plouă în mai, nu e mălai”, spune o vorbă românescă. A fost o toamnă secetoasă, o iarnă fără zăpadă, iar în această primavară nu a plouat. Așadar precipitațiile lipsesc de mai bine de şapte luni, iar pământul s-a transformat în praf. Pe mii de hectare nu mai este nimic de salvat, iar pierderile înregistrate de fermieri sunt uriașe.
Un spic de grâu ar trebui să aibă 40-50 de boabe, dar anul acesta media este la jumătate. Specialiștii în domeniu estimează că producția de grâu a României va fi anul acesta de puțin peste 40 de milioane de tone, adică doar 50% din recoltele obținute în anii trecuți.
Creșterea suprafețelor irigate este o măsură urgentă care trebuie aplicată în condițiile de secetă extremă cu care ne confruntăm. În urmă cu 30 de ani, România avea o rețea de irigații întinsă pe o suprafața de de peste 3 milioane de hectare. Astăzi sunt irigate însă, doar 120 de mii de hectare de trenuri agricole, adică doar aproximativ 5% din suprafața de dinainte de 1989. La Buzău, din cele 75.000 de hectare cultivate, doar 7000 sunt irrigate.
O altă problemă pentru agricultori este lipsa forței de muncă. Mulți români aleg să plece în stăinătate pentru că veniturile sunt mai mari. Fermierii români spun că ar plăti mai bine dacă ar fi ajutați de stat.
Ca urmare a situaţiei actuale, la nivelul județului au fost constituite comisii de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole afectate, din care fac parte reprezentanți ai autorităților publice locale, ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură şi ai Direcției Agricole.
Prognoza meteo arată ca va ploua, totuși agricultorii susțin că e nevoie de cel puţin două săptămâni de precipitații pentru a readuce la viață plantele. Grâul cultivat în toamnă este, însă, pierdut sută la sută.

IULIANA SÎRBESCU/ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ