Programele demarate de Ministerul Agriculturii și implementate și la nivelul județului au prins foarte bine la buzoieni. Fie că vorbim despre usturoi sau despre tomate, fermierii s-au arătat interesați, au înființat culturi și au depus dosare pentru subvenții. Pentru anul viitor, este de așteptat ca suprafețele cultivate cu usturoi sau cu roșii să se dubleze, având în vedere că și ajutoarele au fost majorate.
De la an la an, crește numărul buzoienilor interesați să beneficieze de banii alocați prin programele demarate de Ministerul Agriculturii. Fie că vorbim despre programul de tomate sau cel de usturoi, proiectele atrag tot mai mulți fermieri. De exemplu, anul acesta foarte atractiv pentru agricultori a fost programul pentru cultivarea usturoiului. În prezent, Buzăul se află pe primul loc în topul județelor cu cele mai mari suprafețe de teren cultivate cu usturoi.
Culturile de usturoi au fost înființate, în special, în zonele cu tradiție de la noi din județ. Este vorba despre localitățile din zona Râmnicu Sărat, însă un fermier a cultivat o suprafață importantă în comuna Merei, într-o zonă irigabilă, de unde speră să obțină o producție de 10-15 tone de ustori la hectar. Totodată, un alt program care are succes la fermieri este cel al tomatelor. Deja pe piețele buzoiene au apărut primele roșii românești, urmând ca, până la finalul acestei luni, peste 600 de agricultori din Buzău să scoată pe tarabe tomate autohtone.
Anii trecuți, fermierii au fost descurajați să cultive de usturoi atât din cauza costurilor mari de înființare a culturii, cât și a importurilor masive de usturoi ieftin.
DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA