Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură anunţă apicultorii buzoieni că şi în acest an vor beneficia de ajutoare financiare pentru lucrările specifice din acest sector. Faţă de anul trecut, anunţă autorităţile, a fost modificată procedura de acordare a sprjinului bănesc în sensul în care apicultorii vor trebui să depună solicitările pentru ajutor în mod individual şi nu prin intermediul asociaţiilor apicole din care fac parte.
Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură anunţă faptul că a fost publicată hotărîrea de Guvern care reglementează cadrul general privind desfăşurarea Programului Apicol Naţional 2017 – 2019. Faţă de perioada anterioară, noul act legislativ aduce o modificare în ceea ce priveşte acordarea ajutoarelor financiare, anunţă autorităţile locale. Anume, apicultorii vor trebui să depună documentaţia în vederea obţinerii sprijinului bănesc individual nu prin intermediul asociaţiilor apicole din care fac parte.
Pînă la data de 15 august, termenul limită de depunere a cererilor, la APIA sunt aşteptaţi în jur de 1200 de apicultori. Sprijinul financiar se acordă pentru o serie de lucrări specifice, printre ele cele şi cele privind combaterea unor dăunători.
Dacă în acest an vor beneficia de sprijin financiar pentru lucrările specifice apicultorii nu vor avea parte de despăgubiri ca urmare a pierderilor pe care le-au suferit anul trecut în urma condiţiilor meteo şi a stricăciunilor pe care dăunătorii le-au adus stupilor. Reprezentanţii APIA au dezvăluit faptul că la nivel de minister s-a discutat despre o procedură privind despăgubirea apicultorilor însă deocamdată nu a fost stabilită nicio compensare.
Florin Zafiu