AJUTOR DE ȘOMAJ PENTRU ABSOLVENȚI

0
236

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de peste 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni, dacă se înregistrează la agenţia de ocupare a forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în cel mult 60 de zile de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă.
Potrivit legii, indemnizaţia de şomaj reprezintă o compensaţie parţială a veniturilor, atât pentru persoanele care-și pierd serviciul, cât și pentru absolvenții instituţiilor de învăţământ care nu și-au putut găsi un loc de muncă. Indemnizația de șomaj pentru absolvenți de liceu reprezintă 50% din valoarea indicatorului de referinţă al asigurărilor pentru şomaj.
În 2020, valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj este de 500 de lei. Așadar, pentru absolvenți, ajutorul de șomaj este, anul acesta, de 250 de lei și se acordă timp de șase luni. Pentru a primi ajutorul de șomaj, nu sunt necesare foarte multe acte. Documentele trebuie depuse la Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău. De menționat este faptul că elevii care vor fi admiși la o școală superioară, nu vor primi această indemnizație.
Dacă tinerii nu se înregistrează în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, aceștia nu vor avea dreptul la indemnizația de șomaj.

IULIANA SÎRBESCU/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ