AJUTOR ÎN PROCEDURA DE ADOPȚIE

0
387

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, înființarea Sistemului Informatic National pentru Adoptie. Proiectul vine in sprijinul celor care vor să adopte copii si are ca obiectiv general realizarea unui sistem informatic care sa continue procesul de simplificare a procedurii de adopție a unui copil, știută fiind complexitatea acesteia, care de multe ori îi dezarmează pe potențialii părinți adoptatori și îi fac să renunțe. Dovadă este și numărul relativ redus de adopții finalizate, la nivelul județului Buzău, pe parcursul unui an.
Sistemul informatic va asigura, în timp real, accesul potențialilor adoptatori la informații actualizate cu privire la reglementarile, procedurile și etapele necesare pentru adopția unui copil și va oferi posibilitatea comunicării online cu instituțiile din domeniul protecției copilului și adopției. Astfel se încearcă simplificarea procedurii de adopții, cunoscută ca fiind una complexă și de durată. Modificări la Legea Adopţiei au fost făcute în anul 2016 și au fost gândite, la acea vreme, să simplifice procedurile şi să reduca timpul de asteptare. Schimbări s-au mai făcut în acești trei ani, iar numărul copiilor adoptați a crescut.
Procedura de adopție a unui copil este una anevoioasă. În continuare, este nevoie de declarațiile rudelor de până la gradul 4 ale copiilor, iar această etapă depinde de cât de numeroasă este familia extinsă, pentru că legea prevede idenitificarea a cât mai multe rude și întrebate dacă doresc să ia copilul spre creștere și îngrijire. Pe de altă parte, chiar dacă sunt părinți adoptivi ce îndpelinesc toate condițiile, pot interveni probleme atunci cand se caută un copil pentru a fi adoptat. În continuare, există reticențe atunci când vine vorba de etnie, de starea de sănătate sau de istoricul familiei.
De asemenea, părinții evită să adopte copii de vârste mai mari, respectiv de la 8 până la 14 ani. Însă aici intervin specialiștii Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului, care prezintă povestea copiilor și de multe ori acestea reușesc să schimbe decizia inițială a familiei adoptatoare.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ