AL 13-LEA CAZ DE PESTĂ PORCINĂ LA MISTREŢI

0
108

Creşte alarmant numărul cazurilor de pestă porcină africană la mistreţi. Direcţia Sanitar Veterinară a confirmat, marţi, prezenţa virusului la încă un mistreţ, găsit mort, pe un fond de vânătoare din zona Lopătari. Anunţul veterinarilor vine la doar o zi, după ce a fost confirmată pesta porcină africană la un alt mistreţ, la Beceni.
Autorităţile sanitar veterinare au confirmat prezența virusului pestei porcine africane la un mistreț găsit mort pe fondul de vânătoare 39 Breazău, în zona împădurită din apropierea satului Vârteju aparținând comunei Lopătari. Confirmarea vine la doar o zi după ce, virusul a fost descoperit, în urma analizelor de laborator la un alt mistreţ, în Beceni. Numărul cazurilor de pestă porcină africană în mediul sălbatic ajunge astfel la 13. Temerile autorităţilor, exprimate, încă de la apariţia primelor cazuri de pestă porcină africană la mistreţi, cu privire la răspândirea rapidă şi de necontrolat, a virusului în mediul sălbatic, s-au dovedit întemeiate. Conducerea Prefecturii şi reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare precizau că, în aceste cazuri nu prea au ce face pentru a împiedica propagrea bolii.
În prezent, pesta porcină africană în judeţul Buzău evoluează în 12 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială, declarate în 8 localități precum și treisprezece cazuri la mistreț pe raza fondurilor de vânătoare; Câlnău (2 cazuri), Berca (3 cazuri), Beceni.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ