ALĂPTAREA – FUNDAMENT AL VIEȚII

0
90

Ne aflăm în săptămâna mondială a alăptării la sân. Laptele matern conține tot ceea ce copilul nou născut are nevoie în primele luni de viață, este întotdeauna disponibil și gratuit. Pe Diana, o mămică tânără și ambițioasă, am întâlnit-o în curtea casei jucându-se cu cei doi copii ai săi, Eric în vârstă de patru ani și Ema de numai șapte luni, cei mai iubiți dintre pământeni, după cum spune ea. Ea este una din mămicile care susțin cu tărie alăptatul la sân. Ea însăși l-a alăptat pe Eric, voinicul cel mare, până când acesta a refuzat singur sânul mamei. Diana îndeamnă mămicile să alăpteze cât mai mult copii, pentru că magia care se crează în acele momente este unică în viață.
Multe lucruri pot amenința liniștea mămicii şi a copilului ei, imediat după naștere. Nopțile nedormite, încercările de a înţelege fiecare scâncet al celui mic, lipsa ajutorului, uneori depresia și teama de a nu lua cele mai bune decizii sunt suficiente motive pentru a nu mai adauga un altul: alăptarea. Mamele și bunicile susțin ceea ce au învățat și ele de la cele de dinaintea lor: Copilul trebuie hrănit la sân cât mai mult timp posibil.
Niciun alt tip de hrană nu oferă atâta protecție împotriva infecțiilor și îmbolnăvirii. Studiile arată că bebelușii alăptați la sân sunt mai puțin afectați de otită, diaree sau infecții respiratorii sau urinare și ajută la dezvoltarea mușchilor faciali și este un exercițiu bun pentru maxilar. Acest exercițiu va avea un efect pozitiv mai târziu în dezvoltarea vorbitului.
Diana susține că alaptarea la sân este liniștitoare, nu doar pentru copil, ci și pentru mămică. Chiar dacă viața poate fi uneori solicitantă, momentele petrecute cu bebeluşul linistește și încarcă mămica din nou cu energie, iar instinctele materne devin și mai puternice.
În urmă cu cațiva ani, au fost multe controverse în legătura alăptatul în spațiul public. Au fost voci pro și contra, iar proiectul de lege a stat ani buni pe masa decidenţilor politici. După multe dezbateri, Senatul a adoptat proiectul de act normativ care prevedea faptul ca mamele care alăpteaza un copil de până la 24 de luni vor avea voie să facă acest lucru în orice spațiu public, însă acesta trebuie să fie adoptat și de Camera Deputaților. Diana este de părere că bebelusul nu trebuie să fie privat de laptele matern doar fiindcă există oameni care nu aprobă alăptatul în public. “În timpul verii, pe caniculă, alaptarea îl fereşte pe bebeluş de deshidratare: bebeluşului alăptat exclusiv nu poţi să-i cumperi un suc de la chioșcul din colț, este normal și sănătos să-i oferi sânul de câte ori ii este sete.”
Moașele, speciliaștii în alăptare și medicii sunt cu totii de acord: alăptarea la sân este cel mai bun lucru pentru copilul și mămică. O mamă cu cât știe mai multe despre procesul de alăptare și este pregatită, cu atât alăptarea copilului ei va fi un succes.
Încă din timpul sarcinii o femeie are nevoie de suport moral și fizic din partea familiei cât și a cadrelor medicale. În maternitate, însă timpul pe care o mamică il petrece în spital este foarte scurt pentru a putea afla de la specialiștii toate informațiile de care au nevoie. Acestea ajung acasă , demulte dezorientate și neâncrezătoare. Medicul de familie este cel care veghează evoluția bebelusului și sfatuiește mămica.
Din păcate, în Romania, rata alaptarii copiilor este de 12,6%, în vreme ce în țările nordice este în jur de 95% după un raport al UNICEF. Mai puțin de 40% dintre copiii sub vârsta de șase luni sunt alăptați exclusiv. De fapt, femeile se confruntă cu multe obstacole în calea alăptării: acestea pot primi informații inexacte de la furnizorii de servicii medicale, lipsa de sprijin din partea partenerilor de sex masculin în cadrul gospodăriei, acces redus la consiliere calificată, sau sunt forțate să se întoarcă la locul de muncă la scurt timp după naștere. Aceste bariere fac extrem de dificilă alăptarea exclusivă timp de şase luni și continuarea acesteia timp de doi ani sau mai mult, așa cum este recomandat.

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ