ALERTĂ ÎN JUDEȚ DUPĂ DECESUL UNUI MISTREȚ

0
77

Autoritățile sanitar veterinare din județul Buzău sunt în alertă după descoperirea, în pădure la Mătești, a unui cadavru de porc mistreț. Cum pesta porcină africană a fost confirmată în județele învecinate Buzăului, autoritățile au intrat în alertă, deși spun că decesul unui animal în pădure poate avea și alte cauze, nu neapărat pesta porcină. Pe această temă, Prefectura i-a convocat de urgență în ședință pe primarii din județ.
Medicii veterinari au fost alertați de paznicul fondului de vânătoare din Măteşti după ce a descoperit în pădure cadavrul unui mistreţ. Veterinarii s-au deplasat în zonă şi au descoperit animalul mort. Imediat au fost prelevate probe pentru a fi trimise la analize în Bucureşti. Rezultatul va fi gata mâine după-amiază.
La Buzău, deși nu a fost confirmată pesta porcină africană, au fost dispuse o serie de măsuri preventive.
Totodată, pe perioadă nedeterminată, pe raza județului, nu au loc târguri de animale autorizate. Pesta porcină africană a fost confirmată în mai multe localități din Braila și din Ialomița, mii de porci fiind eutanasiați pentru a preveni răspândirea virusului. La Buzău, există pericolul ca virusul să pătrundă în județ, mai ales că în sezonul estival, foarte mulți buzoieni merg în concedii în zona Dobrogei, acolo unde sunt multiple focare de pestă porcină.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Tocmai efectele grave ale îmbolnăvirii i-au determinat pe reprezentanții Prefecturii să îi convoace de urgență în ședință pe toți primarii din județ. Aceștia vor trebui să anunțe de urgență Direcția Sanitar Veterinară în cazul în care în comunele pe care le conduc apare vreo suspiciune de porc bolnav.
Pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând risc de îmbolnăvire, însă există un impact major la nivel social şi din punct de vedere economic.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ