ALERTĂ MAXIMĂ DIN CAUZA PESTEI PORCINE

0
38

Cazul de pestă porcină africană înregistrat, recent, în comuna Vadu Paşii este cel mai grav de până acum. Proprietarul animalelor la care a fost confirmată prezenţa virusului este tehnician veterinar şi, prin natura meseriei, a avut contact cu mai toate gospodăriile din comună. Pericolul răspândirii pestei porcine africane în zonă este maxim, iar o nouă suspiciune a apărut în satul Vadu Paşii.
Autorităţile judeţului au intrat în alertă maximă după ce un nou focar de pestă porcină a fost confirmat joi, în gospodăria unui tehnician veterinar din satul Focşănei, comuna Vadu Paşii. Virusul a fost identificat la patru porci, iar Direcţia Sanitar Veterinară a luat măsura uciderii animalelor. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor s-a întrunit, de urgenţă, vineri dimineaţă, pentru a analiza situaţia nou creată şi pentru a stabili un plan de măsuri pentru a limita, pe cât posibil răspândirea virusului. Sarcina nu este deloc una uşoară, pentru că, deocamdată nu a fost identificată sursa îmbolnăvirii, însă pare să aibă legătură cu meseria proprietarului porcilor.
Cea mai mare temere a autorităţilor este acum legată de răspândirea virusului şi apariţia unor noi focare.
Îngrijorarea este pe deplin justificată, dovadă că, o nouă suspiciune a apărut în zona focarului principal.
Situaţia este deosebit de gravă, iar echipe ale Direcţiei Sanitar-Veterinare sunt pregătite să ia toate măsurile, în comuna Vadu Paşii, în cazul semnalării de noi suspiciuni de pestă porcină africană.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ