SCĂDERI DRASTICE DE PERSONAL FĂCUTE DE PATRONII DIN BUZĂU ÎN ULTIMII ANI. NEMULȚUMIRI LEGATE ȘI DE CREȘTEREA SALARIULUI MINIM

0
808

De la cateva sute la 20 sau de la 150 la 60. Cifrele reprezinta scaderile de personal prezentate de mai multi oameni de afaceri locali. Acestia sunt nemultumiti de lovitura incasata de la Guvern prin majorarea salariilor de la 1 februarie.
Tv Buzău a găzduit zilele trecute patru oameni de afaceri din județul Buzău, din domenii diverse de activitate. Grupați în consiliul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Buzău, aceștia s-au plâns că afacerile le merg prost în ultimii ani și au reliefat acest lucru prin scăderea masivă a numărului de angajați.

„De la câteva sute de angajați, acum mai am doar 20” a spus Ștefan Davidescu, patron de tipografie și editură. „De la 150 de angajați mai am doar 60” a adăugat Cătălin Ioniță, patronul firmei Mopiel din Rm. Sărat.
Oamenii de afaceri buzoieni nu sunt de acord că guvernul a mărit salariul minim pe economie și mai ales cu faptul că nu au fost consultați. De la 1 februarie salariul minim brut va crește de la 1250 la 1450 de lei. „N-avem decât două soluții. Să creștem prețurile produselor în speranța că românii care vor câștiga mai bine își vor permite să cumpere. A doua soluție este cea a disponibilizării de personal pentru a ne încadra în fondul de salarii. Ar mai fi și o a treia varianta, fantazistă, să găsim un robot minune care să fabrice produsul nostru cu costuri mai mici” a precizat Cătălin Ioniță. 
Patronii au recunoscut că e greu să trăiești în România cu o mie de lei pe lună, dar i-au au rugat pe cei din guvern și pe angajați să se gândească și la problemele întreprinzătorilor mici și mijlocii. „La noi cine se gândește ? Știe cineva ce rate avem de plătit la bancă ? Ce probleme avem zilnic de rezolvat pentru a ține firma pe linia de plutire ? Știe cineva că eu ca patron am rămas adesea fără niciun leu în buzunar după ce am plătit toate salariile angajaților ?” a adăugat Ioniță.

Mărirea salariului minim este a doua din ultimul an. În mai 2016 salariul minim a crescut de la 1050 la 1250 de lei.

Auraș Tereacă

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ