Ambasadorul Mexicului, la ”Noaptea Muzeelor”

0
65

Ambasadorul Mexicului la București s-a aflat, sâmbătă seara, la Buzău, la invitația președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu. Reprezentantul Mexicului în România a venit la Buzău pentru a prezenta în cadrul „Nopții Muzeelor” o piesă vestimentară de mare valoare, Penacho, obiect care a fot donat Muzeului Țăranului Român și care a fost expus la Buzău, cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”.
Aproape o mie de buzoieni au admirat, sâmbătă seară, expozițiile Muzeului Județean, deschise în cadrul celei de-a treia ediții a ”Nopții Muzeelor”, eveniment programat până la miezul nopții. Oaspete special a fost ambasadorul Mexicului în România, José Guillermo Ordorica Robles, care a prezentat buzoienilor un obiect de mare interes pentru cultura și tradiția mexicană, un penacho prehispanic. Reprezintă un accesoriu din pene purtat de dansatori în timpul așa-numitului Danza de la Pluma, un dans străvechi de origine zapotecă, din regiunea statului Oaxaca, prin care artiștii din perioada prehispanică reprezentau audienței mișcarea planetelor în jurul soarelui.
José Guillermo Ordorica Robles – ”Mă simt foarte onorat că am avut privilegiul de a veni în acest oraș, de a vă împărtăși puțin din frumusețea și din cultura poporului mexican”
Impresionat de evenimentul de la Buzău, la finalul prezentării exponatului adus de pe continentul american, ambasadorul Mexicului a cântat o melodie tradițională mexicană.
”José Guillermo Ordorica Robles a promis că va aduce la București o expoziție cu lucrările celebrei Frida Kahlo și va face tot posibilul ca o parte dintre lucrări să ajungă și la Buzău, mai ales că legătura diplomatului cu țara noastră nu este una noua.
JOSÉ GUILLERMO ORDORICA ROBLES, AMBASADORUL MEXICULUI ÎN ROMÂNIA ”Eu, personal am avut privilegiul de a o cunoaște la Jocurile Olimpice de la Montreal, pe Nadia Comăneci, eu ca cyclist, ea ca gimnastă. Eu știam multe lucruri despre România, îmi place tenisul, îmi place s-l văd pe Ilie Năstase”
Diplomatul a avut ocazia să ia parte la vernisarea expoziției de bază „Știință și tehnică în Buzăul sec. al XX-lea”, în cadrul căreia a fost prezentată mașina de criptat Enigma. Este vorba despre principala armă de luptă a armatei germane în timpul celui de-al doilea Război Mondial, în sensul că a asigurat criptarea tuturor comunicațiilor între forțele aliate Germaniei și a dat mari bătăi de cap inamicilor în timpul războiului. Mașina de criptat Enigma prezentată la Muzeul Județean face parte din colecția privată a buzoianului Ion Nicolescu.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ