AMENZI USTURĂTOARE DIN CAUZA DEPOZITELOR DE DEŞEURI

0
114

Depozitele de deşeuri periculoase, ori neconforme, din judeţul Buzău au atras sancţiuni uriaşe din partea Uniunii Europene. Autorităţile au reuşit închiderea a două dintre aceste depozite, însă un alt ampalasment cu deşeuri periculoase este considerat deschis, încă, deşi activitatea de depozitare a fost sistată.
Situaţia depozitelor neconforme de deşeuri periculoase a fost analizată în şedinţa Colegiului Prefectural de săptămâna aceasta. Judeţul Buzău are astfel de amplasamente ce au creat, şi încă mai creează probleme autorităţilor, deşi activitatea acestora a fost sistată. Organismele europene au sancţionat cu sume uriaşe, neînchiderea acestora la termenele stabilite.
Două dintre aceste depozite neconforme, situate în Râmnicu Sărat, au fost închise în anii 2017 şi 2018, şi astfel statul român a scăpat de o parte din sancţiuni.
În continuare, România se află în vizorul Uniunii Europene din cauza unui depozit de deşeuri periculoase pe care autorităţile nu reuşesc să îl închidă.
Anul trecut a intrat în procedură de închidere şi depozitul de deşeuri menajere al Primăriei Râmnicu Sărat. Au fost aplicate sancţiuni pentru că nu s-a finalizat închiderea până la termenul stabilit, luna iulie a acestui an. Pentru rezolvarea problemei este însă nevoie de bani. Este constituit fondul pentru închiderea şi urmărirea postînchidere a depozitului, de circa 3 milioane lei. Pentru obţinerea sumei de 8 milioane lei care ar mai fi necesară,Primaria municipiului Râmnicu Sărat a făcut mai multe demersuri, solicitând sprijin la Ministerul Finanţelor, Ministerul Mediului, Administraţia Fondului de Mediu şi a încercat chiar accesare de fonduri europene. Pâna la această dată nu s-au putut obţine fonduri din surse naţionale şi nici prin finanţare din fonduri europene structurale.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ