AN PROST PENTRU CULTIVATORII DE VARZĂ

0
33

Muncă multă, bani puțini! Așa spun producătorii când sunt întrebați despre producția de varză de anul acesta. Ei speră să își scoată măcar investiția, dar sunt slabe șansele,în condiţiile în care prețul a rămas același ca în anii trecuţi, iar vânzările au scăzut drastic. Puterea financiară a cumpărătorilor a fost afectată de pandemia de coronavirus, condiţiile meteo, i-au lovit pe cultivatorii de varză. Drept urmare, aproximativ 60% din producție este compromisă.
Vremea călduroasă din acestă toamnă a afectat grav producția de varză, iar producătorii sunt foarte dezamăgiți. Pe Nicolae, un cultivator buzoian din generație în generație, l-am întâlnit pe câmpul de varză, culegând, împreună cu nepotul său, ce mai poate salva din producția din această toamnă. El spune că acest an agricol este unul foarte prost și nu speră să își recupereze cheltuielile. De profit, nici nu se pune problema.
Cultura de varză a pornit prost încă de la plantarea răsadurilor. Pesticidele folosite nu au fost de niciun folos, iar ploile din ultima perioadă nu au fost benefice, spune Nicolae. Pe această parcelă, trebuia să obțină o producţie de circa10-15 tone. Anul acesta, mai mult de 5-6 tone nu s-au făcut.
De asemenea, în aceste condiții, de pandemie, când domeniul HORECA este în totalitate blocat, iar materia primă nu mai este solicitată, varza este vândută la piață sau pe marginea drumului pe bani puțini. Prețul unui kilogram de varză poate scădea și sub un leu, în funcție de cantitatea cerută, prea puțin în compatație cu munca depusă și cheltuielile făcute de agricultor.
Cu toate greutățile pe care le întâmpină, agricultorul are credința că vor veni vremuri mai bune, iar nepotul său Rareș, care va prelua ștafeta, va reuși să ducă mai departe tradiția moștenită.
Așadar, muncă multă pe bani puțini. Iată încă o dovadă că agricultura românească este pe muchie de cuțiti.

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ