Anatomia unui dezastru

0
19

50 de hectare de pădure de conifere incendiate
Un adevărat dezastru ecologic s-a produs pe dealul Istrița din județul Buzău, pe raza comunelor Breaza și Pietroasele. 50 de hectare de pădure au luat foc în urma unui incendiu de vegetație uscată, pornit intenționat. A fost nevoie de intervenția aeronavelor Ministerului Apărării pentru stingerea flăcărilor. Două zile s-au străduit pompierii să pună capăt probabil celei mai mari situații de urgență de acest tip din ultimii ani.
Imagini apocaliptice în județul Buzău. 300 de hectare de teren au fost cuprinse de flăcări iar incendiul de vegetație uscată s-a propagat la o pădure de pini din comuna Breaza. 50 de hectare de pădure s-au aprins ca o torță dând naștere unui nor de fum care a acoperit pentru câteva momente lumina soarelui.
Din pricina vântului, focul s-a extins cu repeziciune și a cuprins alte 6 hectare dintr-o litieră de pădure aflată pe raza comunei Pietroasele. La fața locului au fost mobilizați peste 100 de pompieri și jandarmi care au încercat cu apă și lopeți să împiedice extinderea incendiului spre zonele populate. Au lucrat în schimburi pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică în încercarea de a izola și lichida flăcările.
Au fost trimise în sprijin mai multe autospeciale cu apă și spumă, ATV-uri și o șenilată, având în vedere zona greu accesibilă în care se manifestau flăcările dar nu au fost de ajuns. Incendiul se manifesta violent și înainta cu viteză, întețit de vântul puternic. Atunci autoritățile au luat decizia de a solicita sprijin din partea Ministerului Apărării Naționale. Două aeronave C-27 J Spartan, din dotarea Forțelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni de stingere a incendiilor, au executat 8 misiuni în zona localității Breaza, în sprijinul forțelor care acționau la sol. Fiecare aeronavă a putut transporta câte 6.000 de litri de apă la fiecare trecere.
Din pricina numărului mare de incendii de vegetație uscată înregistrate în ultima perioadă, prefectul județului Buzău a declarat că va solicita poliției să execute misiuni de supraveghere pe raza comunelor pentru a-i descuraja pe cei care pornesc incendiile.
Mii de hectare de teren au fost incendiate în ultima lună. Au fost afectate locuințe, păduri, terenuri, chiar și instalații petroliere. Situația pare scăpată de sub control deși autoritățile au anunțat anchete, sancțiuni și dosare penale împotriva celor care dau foc terenurilor pentru a le curate de vegetația uscată.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ