ANCHETĂ DIFICILĂ, ÎN CAZUL ACCIDENTULUI AVIATIC

0
203

Tragedie aviatică, în Munţii Buzăului. Un avion uşor, de mici dimensiuni, cu două persoane la bord s-a prăbuşit în pădure, la câţiva kilometri de satul Valea Nehoiaşului. Pilotul şi însoţitorul acestuia, ambii oameni de afaceri, au murit pe loc. Nenorocirea a avut loc într-o zonă greu accesibilă şi în condiţii meteo dificile, iar ancheta criminalistică este mult îngreunată din această cauză.
Doi oameni de afaceri, aflaţi la bordul unui avion de mici dimensiuni, şi-au pierdut viaţa miercuri după amiază, după ce aparatul de zbor, pilotat de unul dintre ei, s-a prăbuşit în zona Nehoiu. Alerta s-a dat în urma unui apel la numărul de urgenţă 112, de către un localnic ce a văzut avionul în cădere. Imediat poliţiştii şi jandarmii din Nehoiu au mers către locul indicat. Alături de ei s-au aflat şi câţiva săteni din Valea Nehoiaşului, curioşi să vadă ce s-a întâmplat. Ei au povestit îngroziţi ce au găsit la faţa locului.
Rând pe rând, la locul accidentului au ajuns echipaje de la Ambulanţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi criminalişti, iar zona a fost împrejmuită. Drumul acestora, de aproximativ 3 kilometri, prin pădure, până la epava avionului a fost extrem de anevoios, din cauza terenului accidentat şi alunecos. Nici măcar şenilata salvatorilor de la ISU nu a putut urca pe cărările abrupte, astfel că traseul a fost parcurs pe jos de către toţi membrii echipelor de anchetă. Reprezentanţii autorităţilor au fost ajutaţi să găsescă locul unde s-a prăbuşit aeronava, de localnici care i-au însoţit pe cărările de munte. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care a trimis la faţa locului un procuror criminalist. Trupurile celor doi bărbaţi morţi în accidentul aviatic au fost recuperate în noaptea de miercuri spre joi, fiind transportate la Serviciul de Medicină Legală Buzău. În paralel o anchetă este derulată şi de Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile. Reprezentanţi ai acestei instituţii au ajuns la rândul lor, miercuri seară, în judeţul Buzău. Şi investigaţia lor este dificilă, deoarece specialiştii vor să ridice epava avionului şi să o transporte la Bucureşti, lucru imposibil în condiţiile în care niciun vehicul nu poate ajunge la locul accidentului.
Pilotul avionului de mici dimensiuni prăbuşit miercuri după-amiază în zona Nehoiu este un cunoscut om de afaceri din Cluj. Potrivit presei centrale, Mihai Covaciu este un dezvoltator imobiliar care a investit masiv în construcţia de apartamente în Braşov, Râşnov şi Cluj.Omul de afaceri este un pasionat al zborului si deţinea brevet de mai bine de 5 ani. Mihai Covaciu şi-a cumpărat propriul avion, un Pegna 2008, pentru mai multă mobilitate. Miercuri a plecat de pe aerodronul din Ghimbav cu un client căruia i-a vândut o casă la Râşnov, Liviu Bucăţică, un afacerist din Constanţa. Se pare că acesta din urmă a făcut o vizită la Râşnov pentru a vedea stadiul construcţiei, iar acum trebuia să ajungă rapid înapoi la Constanţa. Mihai Covaciu s-a oferit să-l ducă la Constanţa şi au plecat împreună de pe aerodromul din Ghimbav. La câteva minute de la decolare, acesta a dispărut de pe radar. La scurtă vreme a venit apelul la 112, prin care un bărbat a anunţat tragedia. Se pare că aparatul zbura la o altitudine de 2.000 de metri, lucru care ar fi putut ducea la prăbuşirea aeronavei şi asta pentru că în zona muntoasă era în vigoare un cod portocaliu de vânt puternic. Potrivit meteorologilor, în momentul în care avionul a traversat munţii, rafalele la peste 1.800 de metri depăşeau 100 de km/h. Specialiştii spun că aparatul este un model ultrauşor care nu este indicat să decoleze pe vreme instabilă.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ