Ce spun analizele DSP despre apa de la robinet? | Primarul municipiului nu consumă apa furnizată de Compania de Apă

3
453

Scandalul dintre primarul Constantin Toma și Ionel Tescaru, directorul Compania de Apă, este departe de a se fi stins. În războiul declarațiilor au fost strecurate acuzații de o deosebită gravitate referitoare la calitatea și conținutul apei potabile pe care o consumă cetățenii municipiului Buzău și nu numai. Astfel, șeful de la Palat, și-a exprimat public îngrijorarea vizavi de faptul că apa de la robinet ar conține substanțe cancerigene eliberate de conductele confecționate din azbo-ciment. DSP Buzău infirmă existența unei ape poluate.
Apa potabilă pe care o consumă toți buzoienii, clienți ai Companiei de Apă, ar putea fi toxică. Este teoria înaintată în spațiul public de către primarul Constantin Toma și argumentată tehnic în fața jurnaliștilor. După contrele politice dintre primarul Constantin Toma și Ionel Tescaru, directorul Companiei de Apă, care au făcut agenda publică a săptămînii, s-a strecurat o nouă temă. Cît de potabilă este apa pe care o consumăm de la robinet? Edilul municipiului Buzău a acuzat că operatorul de apă nu realizează investiții în infrastructură și continuă să se bazeze pe o rețea de conducte vechi. Drept urmare calitatea apei este îndoielnică.

 

Mai mult decît atît conductele confecționate din azbest pot elibera în apă substanțe cancerigene. Reprezentanții primăriei merg mai departe cu acuzațiile și spun că reprezentanții Companiei de Apă nu își mai asumă indicatorii privind calitatea apei pe care o furnizează populației. La o zi după acuzațiile celor doi reprezentanți ai primăriei, a reacționat și Compania de Apă.

În legătură cu CALITATEA APEI POTABILE:

Primarul municipiului Buzău și alți colaboratori ai dânsului a pornit, încă din perioada în care se pregătea să devină primar al Buzăului, o campanie susținută împotriva operatorului regional din județul Buzău. Calitatea apei potabile a fost una dintre principalele subiecte  folosite în această campanie de manipulare… Foarte important pentru noi este că numărul situațiilor în care buzoienii reclamă turbiditatea apei s-a restrâns drastic în ultimii ani. Spre exemplu, vârfurile de consum din 2016 (Anul Nou, Paste, începutul anului școlar, Crăciunul) nu au mai atras dereglarea indicatorului de turbiditate a apei. Mărturie sta evolutia numarului de reclamatii la Dispecerat in ultimii ani. De asemenea, buletinele de analiza a apei contin toate datele tehnice prin care se poate trage o concluzie de bună credință în ceea ce privește calitatea apei.”

În același comunicat, reprezentanții Companiei de Apă vorbesc și despre conductele din azbociment la care face referire primarul Constantin Toma.

 

Una dintre afirmațiile repetate  de domnul Toma Constantin este aceea că în municipiul Buzău ar exista peste 50 de kilometri de conducte din azbociment (la care adaugă, câteodată, și oțelul), material cancerigen care ar produce mari probleme sănătății publice.

Iată care este realitatea: În municipiul Buzău există 6,511 km de fragmente de conducte din azbociment în sistemul de distribuție a apei potabile. În anul 1987, existau nu mai puțin de 35 de km de asemenea conducte, iar în 2008 – 32,8 km. Înlocuirea masivă a majorității conductelor de azbociment a fost o prioritate pentru managementul operatorului regional, fiind posibilă tocmai prin implementarea, de către Compania de Apă, a investițiilor din bani europeni în sistemul de alimentare cu apă deținut în proprietate de municipalitate… Considerăm că primarul Toma Constantin îmbină propriile interpretari cu datele tehnice, pentru a genera, la nivelul buzoienilor, o stare artficială de neîncredere față de serviciul de alimentare cu apă.”

Totodată inspectorii Direcției de Sănătate Publică Buzău au recoltat probe din apa potabilă pe care Compania de Apă o furnizează cetățenilor la sfîrșitul lunii trecute. În urma analizelor de laborator s-a tras concluzia că apa respectă parametri prevăzuți de legislația în vigoare adică nu prezintă substanțe care ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor. Numai că DSP nu are abilitatea de a efectua analize de laborator pentru parametrul azbest incriminat de primarul municipiului.

Niciun alt laborator aparținînd unei direcții de sănătate publică din țară nu realizează analize pentru depistarea azbestului în apa potabilă. Totuși, sunt de părere specialiștii, o apă contaminată cu acest indicator este ușor de depistat din pricina culorii și a gustului.

Azbestul, forma fibroasă a mai multor minerale naturale, este unul dintre componentele azbocimentului din care sunt confecționate conducte de apă potabilă încă existente la nivelul orașului. Toate tipurile de azbest sunt considerate agenţi cancerigeni Clasa 1, drept urmare, Comisia Europeană a interzis total fabricarea şi comercializarea produselor care conţin azbest printr-o directivă care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2005, iar din 2006 sunt interzise extracţia, fabricarea şi prelucrarea produselor care conţin azbest. România a încercat să se alinieze prevederilor europene în materie de utilizare a azbestului şi, din 15 aprilie 2006, a scos în afara legii acest material. Tot în 2006 guvernul de atunci a emis o hotărîre care a speficicat faptul că  produsele care conţin azbest şi care au fost instalate sau se aflau în funcţiune înainte de data de 1 ianuarie 2005 pot fi utilizate pînă la încheierea ciclului de viaţă al acestora.

Florin Zafiu

 

DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

 1. Asta nu știe care e menirea lui la primărie!!!!!!!!!!!!
  Cum sa spui așa ceva???
  De unde are el asemenea date??????
  Lăsa nene scaunul ala liber ca nu e de matale!!!!!!
  Afacerile ți-au luat mințile!!!!!

 2. Așa reușim sa ne facem de ras!
  Primar de municipiu e asta?
  Fiți cu ochii pe el ca face tâmpenii cat China!!!
  Mai are puțin si oprește si apa la robinet ca dăunează.
  Dar are el la firma niste filtre,daca vrei ,îți fac sifon,coca cola ,vin si țuică si…multe altele!
  Glumeam, dar omul e iresponsabil!!!

LĂSAȚI UN MESAJ