APA METEORICĂ, DIN NOU PE FACTURI

0
225

Apa meteroică revine pe facturile buzoienilor. De curând, a fost modificată legea, iar noile prevederi impun achitarea unui tarif pentru apa provenită din precipitații și preluată de sistemele de canalizare. Astfel buzoienii s-au bucurat doar de un an în care nu au fost nevoiți să scoată din buzunare bani și pentru apa de ploaie.
Din luna ianuarie, cel mai probabil, pe facturile buzoienilor se va regăsi și apa de ploaie. Vestea nu tocmai bună vine după ce, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care prevede că toate costurile generate de colectarea, transportul, epurarea și evacuarea apelor pluviale vor fi suportate de utilizatorii serviciului, adică de populație. Buzoienii erau scutiți de plata apei de ploaie, după ce anul trecut, printr-o hotărâre data de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară 2008, consumatorii casnici au fost scutiți de această taxă. Pentru a respecta prevederile legii, autoritatea locală trebuie să revină la vechiul sistem de facturare de către Compania de Apă, cu includerea taxei pentru colectarea apei pluviale.
Concret, conform noii legi, utilizatorii sistemelor publice de alimentare cu apă vor fi în continuare obligaţi să plătească o taxă pentru colectarea în sistemul public de canalizare a apei pluviale. Numai că administrația locală de la Buzău caută soluții astfel încât buzoienii să plătească un tarif cât mai mic.
Legea serviciului de alimentare cu apă şi canalizare va permite totuşi administraţiilor locale să poată subvenţiona aceste cheltuieli pentru familiile cu venituri mici. Sau, în cazul în care scutesc populaţia de la plata colectării, transportului, epurării şi evacuării apelor pluviale, primăriile vor suporta aceste cheltuieli din bugetul local.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ