Apa noastra cea de toate zilele, un pericol! La Viperesti, locuitorii primesc apa o singura data pe saptamana

0
373

Apa, elementul esential vietii, ne poate pune sanatatea in pericol. Nu este o gluma ci un lucru pe cat de serios pe atat de grav, avand in vedere ca in 2016 in zeci de comune din judetul Buzau, apa are o incarcatura cu nitriti, nitrati sa bor peste limita admisa. Cu alte cuvinte nu poate fi consumata iar cine se incumeta o face pe propria raspundere. Și aceasta nu este singura problema, la Viperesti, de pilda, satenii primesc apa doar o data pe saptamana. Reprezentantii Companiei de Apa spun ca vor rezolva aceste probleme.
În sec. XXI, la doar 40 de km de oraș, la Viperești, pe timpul verii, locuitorii primesc apă doar o dată pe săptămână. Este o situație strigătoare la cer iar reprezentanții Companiei de Apă Buzău spun că au analizat această situație și vor demara lucrările de extindere a rețelei de apă.
Și aceasta nu este singura problema . In judetul Buzau in multe localitati, apa nu este buna pentru consum din cauza incarcaturii mari cu nitriti, nitrati, bor, fier, mangan. De exemplu, la Cislau, populația nu poate consuma apă de la robinet din cauz încărcăturii mari cu nitriți și nitrați.
Nici la Săhăteni, Lipia și Amaru apa nu este buna. Reprezentanții Companiei de Apa spun ca apa nu este buna nici măcar pentru adăparea animalelor sau pentru irigarea grădinilor.
În județul Buzău există 12 localități alimentate prin instalații centrale de apă neautorizate. Alte 13 sunt autorizate de Direcția de Sănătate Publică, dar nu au obținut aviz pentru acest an. În alte 24 de comune există doar fântâni, iar în 90% dintre cazuri probele au arătat că apa nu este bună de băut. Medicii avertizeaza ca apa cu nitriti,nitrati sau bor poate avea consecinte grave asupra copiilor si a femeilor insarcinate.

Rep. Simona Potirniche

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ