ARSENAL, DESCOPERIT LA UN GRUP DE BRACONIERI

0
233

Cantităţi impresionante de arme şi muniţii, dar şi trofee cinegetice şi carne de vânat au fost descopretite de poliţişti, în urma uneia din cele mai ample operaţiuni împotriva braconierilor, din ultimii ani. Opt bărbaţi ce formau o reţea sunt anchetaţi pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, contrabandă calificată şi braconaj. Unul dintre ei a fost arestat pentru 30 de zile.
Un întreg arsenal de arme şi muniţii, folosite la braconaj, a fost descoperit de poliţiştii buzoieni în urma unor percheziţii în mai multe localităţi ale judeţului. Investigaţiile demarate la începutul lunii octombrie, au vizat opt bărbaţi cu vârste cuprinse între 24 şi 61 de ani, bănuiți că deţin arme şi muniţii fără drept, ce ar fi fost introduse ilegal în ţară şi pe care le folosesc la braconaj. Astfel, la data de 3 octombrie , poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au pus în executare un mandat de percheziţie pe raza comunei Gura Teghii, la locuinţa a doi bărbaţi de 48, respectiv 24 de ani, posesori de arme de vânătoare, cu privire la care existau date că au preocupări în ceea ce priveşte braconajul cinegetic. În urma desfăşurării percheziţiei, poliţiştii au ridicat două arme de vânătoare, aproximativ 220 de cartuşe de vânătoare, precum şi peste 50 de kilograme de carne de vânat în diferite stadii de preparare, un craniu de urs, un trofeu de cerb şi fragmente osoase de porc mistreţ. Ulterior, în ziua de 21 octombrie, în baza mandatelor emise de Judecătoria Buzău, poliţiştii buzoieni au descins la alte 10 adrese. La percheziţii fost găsite mai multe arme, dar şi componente de tip militar şi o cantitate importantă de carne de vânat.
Din cercetări a reieșit că unul dintre bănuiţi, în vârstă de 45 de ani, din Mărăcineni, ar fi introdus ilegal în ţară arme şi muniţii, pe care ulterior le-ar fi pus în circulaţie către ceilalţi buzoieni şi totodată le-ar fi folosit la braconaj.Bărbatul a fost reţinut de poliţişti, iar în urma materialului probator administrat, judecătorul de drepturi şi libertăţi a emis mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile. Grav este faptul că cei mai mulţi dintre membrii grupului de braconieri sunt vânători, iar unul este paznic al unui fond de vânătoare.
Ultima opreaţiune în acest caz a avut loc vinerea trecută când, poliţiştii buzoieni au descins la o altă locaţie din Insula Mare a Brăilei, la domiciliul unui bărbat de 59 de ani, de unde au ridicat peste 9 000 cartuşe de calibre diferite, susceptibile a fi introduse ilegal în ţară, precum şi peste 2500 exemplare păsări (sitari, ciocârlii, raţe).Totodată, au fost ridicate mai multe recipiente cu substanţă periculoasă cu termenul de garanţie expirat, în acest caz fiind extinse cercetările şi pentru comiterea infracţiunii de „neluarea măsurilor pentru neutralizarea deşeurilor periculoase”.Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, contrabandă calificată şi braconaj.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ