Asalt asupra aerodromului Boboc

0
344

Aerodromul de la Boboc şi pădurile de la Sărata Monteoru, până la Pietroasele şi Haleş, devin pentru câteva zile câmpuri de luptă. Zeci de avioane şi peste o mie de militari vor lua cu asalt aceste zone, în cadrul unui amplu exerciţiu multinaţional. Luptele simulate vor avea loc inclusiv pe timpul nopţii şi vor fi însoţite de zgomote puternice.
Începând de marti, o zonă extinsă a judeţului Buzău va arăta ca un teatru de război. În perioada 11-24 iunie, se va desfăşura, pe teritoriul României, Bulgariei și Croaţiei, exerciţiul multinaţional Swift Response 2019, condus de Comandamentul Forţelor Statelor Unite dislocate în Europa. Pe teritoriul României, aerodromul militar Boboc și zona împădurită delimitată de localitățile Sărata Monteoru, Izvoru, Haleș, Tisău, Pietroasele și Nenciulești vor fi principalele scene ale exerciţiului, unde vor fi dislocaţi aproximativ 1.300 de militari şi peste 30 aeronave militare din patru ţări, România, Germania, Olanda şi Statele Unite ale Americii. Aceştia vor participa la activităţi de instruire în comun ce vor cuprinde exerciţii tactice de stat major şi desantare, forţări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică, precum şi simulări de evacuări medicale.

“Fazele exercițiului includ activități nocturne, precum și folosirea de mijloace pirotehnice de antrenament. Ne cerem scuze pentru eventualul disconfort creat de desfășurarea acestor activități și vă asigurăm că Statul Major al Forțelor Aeriene face eforturi permanente pentru adaptarea profilului misiunilor de zbor astfel încât impactul asupra mediului înconjurător să fie cât mai redus”, se arată într-un comunicat de presă al Forţelor Aeriene Române.
Exerciţiul din judeţul Buzău este conexat cu exercițiul Saber Guardian 2019. Are ca principal obiectiv demonstrarea utilizării strategice a Forţei de Reacţie Globale şi de a valida capacitatea Comandamentului European American de a trimite forţe de reacţie rapidă în zonele dorite, prin creşterea interoperabilităţii trupelor aeropurtate ale partenerilor NATO.

Laurenţiu Marinov

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ