ASISTAȚII SOCIALI, DECIMAȚI

0
49

Numărul asistaților sociali din județul Buzău va scădea considerabil, de luna viitoare. Noua lege care prevede alte reguli pentru acordarea venitului minim garantat este mai drastică și mulți își vor pierde sprijinul financiar de la stat. În evidențele Agenției de Ocupare a Forței de Muncă vor rămâne asistații care nu sunt apți fizic să muncească, cei fără studii și cei cu adevărat în situații care îi împiedică să aibă un loc de muncă.
Buzăul ocupă un loc fruntaș în topul județelor în care se află cei mai mulți asistați social. Peste 11 mii de persoane beneficiază, în prezent, de ajutor financiar de la stat. Însă numărul acesta se va diminua cu câteva mii datorită unei legi care a intrat în vigoare zilele trecute. Aceasta prevede că refuzul unui loc de muncă oferit atrage încetarea dreptului la ajutorul social. Totodată, dispare ajutorul social și dacă oamenii refuză să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă. Proiectul mai prevede că, în situaţia pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioada de 12 luni. Acest an e calculat de la data deciziei de încetare a acestui drept. Aceeași iniţiativă legislativă stipulează că, pentru sumele acordate ca ajutor social, una sau mai multe persoane majore apte de muncă au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local. Asta raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară. Munca e prestată fără a se depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii. La nivelul județului Buzău, reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă anticipează că, din evidențele instituției, vor ieși minim 3 mii de asistați social.
Practic, cei care se vor mai regăsi în evidențele AJOFM sunt, fie persoane cărora nu le permite starea de sănătate să muncească, fie cei care nu știu să scrie și să citească. În această categorie vor mai fi încadrate și persoanele care se află la o distanță considerabilă față de o zonă dezvoltată economic, cum este municipiul Buzău, unde sunt concentrate cele mai multe locuri de muncă.
Iniţiativa legislativă stabileşte şi obligaţii pentru primari în scopul valorificării forţei de muncă locale. Au obligaţia de a întocmi planul de activităţi sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate. Pot trimite solicitări și întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza unităţii administrativ- teritoriale.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ