Vara, expunerea la razele solare, pentru un timp mai îndelungat, poate avea un efect negativ asupra pielii. Deşi acestea ajută la obţinerea unui bronz impecabil, este important să se conștientizeze pericolul pe care îl prezintă statul la soare ore în şir.
La secția Dermatovenerologie, din cadru Spitalului Județean de Urgență Buzău, zilnic se prezintă numeroşi adolescenți care acuză arsuri solare. Statul la soare pentru obținerea unui bronz perfect, are și efecte negatie asupra pielii.
Cele mai de temute afecţiuni asociate cu arsurile solare sunt reprezentate de cancerele cutanate.
Când apar arsurile solare, primul lucru care trebuie făcut este aplicarea compreselor reci la nivelul zonelor afectate, înfăşurarea într-un prosop ud, îmbibat cu apă rece, precum şi efectuarea duşurilor cu apă rece. De asemenea, se recomandă folosirea cremelor emoliente, pe tot corpul, de mai multe ori pe zi şi aplicarea cremelor care conţin corticoizi, pe zone limitate. Din cauza faptului că expunerea la soare produce deshidratarea pielii, se recomandă consumul ridicat de lichide, în special de apă. Cele mai predispuse persoane sunt cele care au pielea deschisă la culoare, persoane cu pigmentul pielii foarte deschis, cu ochii albaștri şi păr blond, persoanele roşcate. Specialiștii recomandă evitarea expunerii la soare, în special în intervalul orar 10.00 – 17.00, adoptarea unei vestimentaţii corespunzătoare: bluze cu mâneci lungi, pantaloni lungi, purtarea pălăriilor cu boruri largi şi a ochelarilor de soare.
Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea