ATENȚIE LA CĂPUȘE !

0
31

Au apărut primele îmbolnăviri cu Boala Lyme, la Buzău. Căldura care a alternat cu umiditatea a determinat apariţia, în număr mare a căpuşelor, în parcuri. În ultimele 24 de ore, 8 buzoieni care au ieşit la plimbare în parc, au mers la iarbă verde, ori au ieșit la lucru pe câmp au fost muşcaţi de căpușe. Bacteria transmisă prin înţepătura de căpuşă poate produce boala Lyme, cunoscută şi sub numele de „boala cu 1.000 de feţe”
Jumătate dintre paciențiii care s-au prezentat la spital au intrat sub monitorizare și au primit tratament adecvat. De la fiecare au fost prelevate analize și trimise către unitățile specializate din Capitală . Medicii îi avertizează pe cei care sunt muşcaţi de căpuşe să nu încerce să le smulgă. Gestul poate fi extrem de periculos, iar riscul dezvoltării maladiei Lyme este mult mai crescut.
Căpușa poate rămane pe corp de la câteva zile la câteva săptamâni, fără ca persoana respectivă să îi simtă prezența, întrucât insecta eliberează o substanță antiinflamatoare care reduce durerea. Este indicat ca după ieșirea la pădure sau în parc să se scuture bine hainele. Totodată, deparazitarea animalelor de companie, este esențială . Câinii sunt predispuși la înțepătura de căpușă, precum și la bolile transmise de insectă.
Boala Lyme este o boală infecțioasă transmisă de o căpușă infectată. Evoluează cel mai frecvent asimptomatic. Pentru a infecta organismul unui om sau al altei viețuitoare, de regulă, căpușa trebuie să fie atașată pe piele, cel puțin 36 de ore. Boala Lyme, dacă este lăsată netratată, poate produce o gamă largă de simptome, în funcție de stadiul de infecție. Printre simptomele bolii Lyme se află febra, urticaria, paralizia facială și artrita.

IulianaSîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ