Atenție la platformele online

0
16

Avertisment CERT-RO: Utilizatorii platformei Publi24.ro sunt vizaţi de o tentativă de fraudă
Echipa Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-Ro a emis o atenționare de tentative de fraudă online care vizează utilizatorii Publi24.ro, aceeași care i-a țintit și pe cei ai OLX România. Inspectoratul Județean de Poliție Buzău recomandă utilizatorilor platformelor să se asigure că transferul de informații este securizat.
CERT.RO atrage atenția utilizatorilor Publi.24 că pot fi victimele unor fraude motiv pentru care a emis o atenționare în acest sens.
SURSA CERT-RO FACEBOOK
“Atenție: tentativa de fraudă online care viza clienții din platforma OLX Romania a ajuns să țintească deopotrivă utilizatorii Publi24.ro. Potențialele victime sunt de obicei persoane care publică un anunț pe platformă cu un anumit produs/serviciu oferit spre vânzare…Aceștia sunt contactați în afara platformei, pe WhatsApp, de către atacatorii care pozează în clienți interesați de acel anunț.Atacatorii din spatele acestor mesaje sunt de acord să facă plata, inclusiv livrarea coletului, deși pe platforma Publi24 serviciul de transport este gratuit..” atrag atenția specialiștii.
Ulterior, este trimis un link și o dată accesat dă posibilitatea infractorilor informatici de a avea acces la datele cardului.

SURSA CERT-RO FACEBOOK
“Următorul pas este transmiterea în cadrul conversației a unui link către un instrument de plată…care de fapt este un link către o pagină de phishing, unde atacatorii colectează datele de card ale utilizatorilor. Atacatorii încearcă apoi să extragă sume de bani de pe acel card în timp real. Practic, vorbim despre un atac de tip real-time phishing, deoarece atacatorii vor cere mai departe interlocutorului pe #WhatsApp inclusiv eventuale coduri venite pe sms sau prin aplicația de internet banking, pentru validarea tranzacțiilor” , potrivit CERT.RO.
Buzoienii au încredere în cele două platforme online în schimb sunt conștienți de pericolele care le presupun anumite tranzacții.
Inspectoratul Județean de Poliție Buzău recomandă să dea dovadă de multă atenție celor care utilizează astfel de platforme online și nu numai.
OLX transmite utilizatorilor săi pe pagina oficială faptul că atacatorii generează un link fals unde vânzătorilor li se cer datele cardului însă platform nu are un sistem prin care cumpărătorii să poată plăti produsul online. Totodată, prin termenii și condițiile de utilizare, Publi24 recomandă utilizatorilor să nu posteze, difuzeze sau să transmită date personale în rubricile care pot fi vizualizate de către ceilalți utilizatori.

Florin Zafiu
Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ