AU DAT SPARGERI ÎN FRANŢA ŞI BELGIA

0
121

10 percheziții, s-au desfăşurat în Buzău, sub coordonarea procurorilor DIICOT pentru destructurarea unui grup organizat care fura din magazine de bricolaj din Franța și Belgia. Prejudiciul se ridică la peste un milion de euro.
Direcția de Investigații Criminale a Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu polițiști ai unităților teritoriale de poliție, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., a desfășurat o acțiune, în București și în 9 județe, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat de criminalitate itinerantă ce ar fi comis, în perioada 2017- 2019, mai multe furturi din societăți comerciale cu profil bricolaj, pe teritoriile Franței și Belgiei. Au fost desfășurate percheziții domiciliare la 28 de adrese din ţară, 10 fiind la Buzău. În cauză s-a cooperat în materie penală, prin implicarea EUROJUST, pe baza a două ordine europene de anchetă formulate de autoritățile judiciare din Franța și Belgia.
“Din activitățile comune de cercetare desfășurate de autoritățile franceze și belgiene, împreună cu cele române, a reieșit că membrii grupului infracțional s-ar fi deplasat frecvent pe teritoriul Franței (în special în perioada septembrie 2017 – iunie 2018) și mai apoi pe al Belgiei (în perioada iulie 2018 – iulie 2019).Cei în cauză ar fi comis furturi din magazine sau depozite de articole de bricolaj (în special unelte şi scule electrice), situate în diferite zone din aceste țări, bunurile sustrase fiind valorificate în străinătate sau în România. Modul de acțiune al persoanelor bănuite ar fi constat în punctarea depozitelor sau magazinelor, pătrunderea prin efracție sau escaladare în interioriul acestora prin acoperiș ori prin decuparea unor pereți laterali ai clădirilor, sustragerea de aparatură electrică, unelte de bricolaj sau scule pe care le-ar fi încredințat unor tăinuitori specializați în valorificarea lor pe plan local sau transportarea în România, în vederea valorificării lor”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.
Prejudiciul cauzat este de peste 1.000.000 de euro pe teritoriul Franței și peste 100.000 de euro pe teritoriul Belgiei. Polițiștii au reținut în vederea arestării în baza unor mandate europene a 10 dintre persoanele bănuite, au ridicat mai multe bunuri din categoria celor vizate, respectiv: drujbe, motocositoare, polizoare, mașini de găurit, aparate de tăiat circular, precum și bijuterii și ceasuri de lux a căror proveniență urmează a fi stabilită. Acțiunea a beneficiat și de sprijinul al doi anchetatori francezi, însoțiți de ofițerii de legătură din cadrul Ambasadei Franței la București, al doi anchetatori belgieni, precum și de suportul criminaliștilor și polițiștilor din cadrul echipelor de intervenție ale Poliției Române.

Laurenţiu Marinov

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ