AU DESCOPERIT CEL MAI MARE TEZAUR MONETAR DIN BUZĂU

0
294

Șapte „căutători de comori” au descoperit un vas de lut plin cu aproximativ 2500 de monede vechi. Acesta reprezintă cel mai valoros tezaur monetar descoperit până acum în Buzău. Vasul plin cu monede a fost predat Muzeului Județean Buzău și, după restaurări, piesele vor fi expuse publicului.
Șapte buzoieni au scos la lumină, cu ajutorul detectorului de metale, cel mai mare tezaur monetar descoperit până acum în Buzău. Este vorba despre un vas de lut cu peste 2500 de monede vechi. Vasul era îngropat la mai puțin de un metru adâncime în zona comunei Spătaru. Deoarece era crăpat, acesta a fost bandajat pe timpul transportului către Direcția de Cultură, iar pentru a nu se deteriora mai mult. „Comoara” a fost predată Muzeului Județean Buzău, iar monedele urmează să fie restaurate.
Unul dintre autorii descoperirii este Dragoș Băescu, el alături de Cristi Moraru, fiind considerați cei mai experimentați detectoriști. Duminică, aceștia alături de alți cinci „căutători de comori”, au făcut descoperirea în zona pădurii Spătaru.
Dragoș Băescu nu este la prima „ispravă” de acest fel. Face astfel de căutări din pasiune și, deși nu întotdeauna găsește ceva spectculos, continuă cu aceeași dăruire. Astfel anul trecut a descoperit două morminte celtice și 19 monede republicane, la Sătuc, iar acum două-trei săptămâni, acesta a mai găsit șase monede dacice vechi de peste 2000 de ani.
Cei șapte „căutători de comori” vor continua cercetările. Fiind pasionați de istorie și arheologie, își doresc ca descoperirile lor să ajungă la Muzeul Județean pentru a putea fi văzute de buzoieni.

Andreea Zaleschi/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ