Efectele gadgeturilor asupra copiilor pot fi devastatoare. Ei ajung să nu mai reacționeze la vocea umană și dezvoltă ticuri în modul de a se juca. Vorbim despre copiii care petrec foarte mult timp în fața ecranelor de telefon, televizor sau tabletă, care pot dezvolta un nou tip de autism, cel virtual. Medicii psihologi trag un semnal de alarmă și spun că, în ultimii ani, a crescut foarte mult numărul acestor cazuri, iar părinții trebuie să acționeze cât mai rapid.
Nu răspund când sunt strigați, nu reacționează la sunete puternice, nu comunică cu cei din jur. Cel puțin așa descriu părinții simptomele copiilor atunci când ajung la terapeut, care, după primul consult, pune diagnoticul de autism. Însă nu este vorba despre boală clasică, ci una provocată de telefon şi tabletă. Denumirea este dată de un grup de specialişti care spun că, la început, simptomele sunt identice cu cele ale bolii clasice. Diferenţa este că aceşti copii nu au probleme ereditare, ci suferă doar din cauza lipsei de comunicare. La cabinetele psihologilor ajung tot mai multe astfel de cazuri și trag un semnal de alarmă pentru ca părinții să nu-și mai lase copiii, cu orele, în fața ecranelor.
Cazurile care au ajuns până acum în atenția psihologilor sunt unele chiar grave. Copiii care petrec ore-n întregi în fața ecranelor, apoi sunt lăsați fără gadgeturi ajung chiar într-o stare de sevraj, iar părinții nu îi pot controla.
Dacă părinții conștientizează că micuțul are o problemă și îl duce la un specialist, are șanse să se recupereze complet și repede. Importantă este vârsta la care copiii sunt aduși la terapie.
Academia Americană de Pediatrie recomandă evitarea consumului de mediu virtual în cazul copiilor mai mici de un an şi jumătate. Părinţii care au copii între un an şi jumătate şi doi ani pot să introducă treptat în viaţă celor mici telefonul, televizorul sau tabletă, dar prin alegerea unor programe educative pe care să le urmărească împreună şi pe care să le explice. Iar de la 2 la 5 ani se impune o limită, spun specialiştii: maximum o ora pe zi. Lucrurile se complică în cazul copiilor mai mari, care poţi fi stimulaţi de tehnologie şi cu care părinţii trebuie să împărtăşească experienţele în mediul virtual.
DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA