Autoritățile au fost surprinse de ninsori! Probabil pentru prima dată, în mod întemeiat

0
169

Retele de curent electric distruse, copaci culcati la pămant si drumuri judetene închise circulatiei. Acesta este bilantul unei adevărate zile de iarnă în mijlocul primăverii. Judetul Buzău s-a aflat sub cod portocaliu de ninsori și viscol, iar din cauza fenomenelor extreme s-au produs si situatii de urgentă. De pilda, in cursul noptii o autosenilată din cadrul I.S.U Prahova si o autospeciala de transport persoane si victime multiple din cadrul Detasamentului de Pompieri Buzău s-au deplasat în zona Bisoca si Sărulesti pentru a transporta la Spitalul Judetean Buzău, patru persoane programate pentru dializă.
SURSA FACEBOOK – PRIMARIA VALEA SALCIEI – Drumul județean Buda – Valea Salciei – Sarulesti este închis. Zăpada 30-40cm, copaci căzuți. Încercam spre Buda sa curățăm cu buldo pana vin utilajele…
A fost mesajul scris în disperare de reprezentanții comunei Valea Salciei pe pagina de facebook a primăriei, la scurt timp după ce ninsorile au început să cadă masiv asupra județului. Autoritățile locale atrăgeau atenția că nu utilajele de dezăpezire nu au ajuns la fața locului pentru a elibera de zăpadă drumurile iar localitatea riscă izolarea. Au fost momente de groază povestește viceprimarul Gavrilă Dorin. În cele din urmă a sosit și un utilaj de deszăpezire dar care a rămas la rîndu-i blocat în nămeți.
Lentoarea cu care s-a acționat în zona Valea Salciei a fost pusă pe seama faptului că firmele de deszpezire au fost luate prin surprindere de vremea capricioasă.
12 utilaje de dezăpezire au fost mobilizate în zonele în care stratul de zăpadă a pus în dificultate circulația și s-au aruncat peste 200 de tone de material antiderapant. Cu toate problemele apărute, reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, autoritatea delegată a gestiona activitățile pe timpul codurilor meteorologice, a concluzionat că pe drumuri s-a circulat fără dificultate, în condiții de iarnă. Motivul ar fi că primarii nu au adus la cunoștință comitetului problemele apărute. Doar că urgențele medicale și intervenția unei șenilate în zonele greu accesibile vin să contrazică rapoartele CJSU.
Cu toate că în zilele următoare se așteaptă o încălzire a vremii autoritățile se tem de producerea unor alunecări de teren. Mai mult decît atît angajați ai Direcției Silvice alături de echipe din cadrul Consiliului Județean încearcă să înlăture materialul lemnos căzut pe drumurile județene și să înlăture copacii încovoiați de zăpadă care stau în orice moment să se prăbușească.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ