Învățământul produce șomeri
O nouă generație de absolvenți au părăsit băncile liceelor, o nouă generație de absolvenți ai școlilor de gimnaziu le vor lua locul. Agenția Județeană pentru ocuparea Forței de Muncă Buzău trage un semnal de alarmă. Dacă Educația nu își va corela programa școlară cu cerințele de pe piața muncii, atunci din ce în ce mai mulți absolvenți vor îngroșa numărul șomerilor.
Un semnal de alarmă la final de an școlar vine din direcția Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău. Educația nu își corelează programa școlară cu nevoile viitoare ale pieței muncii și de aici apar dezechilibre majore. Așa se face că un elev cu școală profesională are prioritate la acest moment pe piața muncii deoarece la absolvire are deja o pregătire și experiență într-un anumit domeniu de activitate.
Din ce în ce mai mult se accentuează un fenomen dramatic, atrag atenția specialiștii din domeniul resurselor umane. Absolvenți de studii superioare își găsesc cu dificultate un loc de muncă iar de cele mai multe ori până reușesc, îngroașă rândul șomerilor.
“Meseria, brățară de aur” tinde să devină o expresie din ce în ce mai actuală și mai apropiată de realitate. În anul 2022, se prefigurează deja o criză profundă a angajaților calificați. Fenomenul se va accentua din pricina faptului că, în ciuda pandemiei și a măsurilor restrictive, tot mai mulți buzoieni au plecat să lucreze în străinătate, o bună parte dintre ei având calificări în meserii căutate pe plan național.
Florin Zafiu
Adrian Meteleanu