Avocatul Copilului, sesizat la Buzău

0
170

Avocatul Copilului, instituție care funcționează în subordinea Avocatului Poporului, a avut câteva intervenții și la Buzău. Înființată cu scopul de a apăra și proteja drepturile minorilor, instituția s-a autosesizat în două cazuri grave semnalate la nivelul județului. După cercetările făcute, reprezentanții instituției au trasat măsuri clare șefilor instituțiilor responsabile de încălcarea drepturilor copiilor.
Avocatul Copilului, care funcționează sub coordonarea Avocatului Poporului, acționează în scopul apărării, promovării și protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani. Totodată susține și încurajează respectarea și promovarea drepturilor copiilor. Așa că minorii sau părinții acestora care consideră că le-au fost încălcate drepturilor pot oricând să încerce să-și găsească dreptatea la Avocatul Copilului.
Printre atribuțiile instituției se numără soluționarea sesizărilor individuale făcute de copii sau de reprezentanți ai acestora în legătură cu acțiunile instituțiilor publice din domeniu, soluționarea oricărei sesizări în legătură cu încălcarea unuia sau mai multor drepturi ale copilului. Pentru astfel de abateri a fost sesizat Avocatul Copilului și la Buzău. O anchetă a vizat un abuz sexual asupra unui copil dintr-un centru de plasament din Râmnicu Sărat. Cea de-a doua intervenție de la Buzău a venit în urma accidentului înregistrat la Liceul Costin Nenițescu, unde tavanul unei săli de curs s-a prăbușit peste elevi.
Avocatul Copilului promovează drepturile copilului în rândurile copiilor și adulților, formulează de propuneri de măsuri menite să încurajeze participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc și elaborează studii cu privire la exercitarea și respectarea drepturilor copilului.

Denisa Irimia/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ