AVOCATUL POPORULUI, ANCHETĂ LA SPITALUL SĂPOCA

0
75

Avocatul Poporului anunţă o investigaţie mai amplă la Spitalul Săpoca, unde un pacient a ucis cu un stativ metalic şase bolnavi şi a rănit alţi şapte. Reprezentanții instituției spun că trebuie avut în vedere nu doar numărul redus al angajaţilor spitalului, ci şi tipul de personal care să intervină în astfel de cazuri. Ancheta va urmări, în special, siguranța pacienților și a personalului medical.
Spitalul de la Săpoca era pe lista unităţilor medicale care ar fi urmat pentru un control al Avocatului Poporului, în acest an. După tragedia produsă, instituția va demara o anchetă. Avocatul Poporului, Renate Weber, declară că, nenorocirea de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca redeschide discuţia legată de modul în care pacienţii şi personalul medical ar trebui protejat de către angajaţi specializaţi, mai ales că la mijloc este vorba despre o unitate cu risc permanent.
”(…) Plecând de la ceea ce s-a întâmplat la Săpoca, noi vrem să facem o investigaţie un pic mai amplă, pentru că nu e vorba aici numai de faptul că un spital este cu un personal insuficient, ci e vorba şi ce fel de personal avem acolo. În general, din câte ştiu eu, inclusiv de când lucram în societatea civilă, acolo unde omul e lipsit de libertate el este în mâna celorlalţi şi este vulnerabil. Ar trebui să existe inclusiv un personal specializat în sensul unei intervenţii rapide pentru că cine este pe post de asistent nu totdeauna poate să şi apere în acelaşi timp. Sunt lucruri mai multe pe care vrem să le vedem, în plus faţă de ceea ce noi am constatat de-a lungul timpului”, a afirmat Renate Weber.
Avocatul Poporului a arătat că instituţia face vizite nu doar în închisori şi centrele de detenţie ale Poliţiei, ci şi în azilele de bătrâni, în spitalele de psihiatrie şi de fiecare dată face recomandări, iar spitalul de la Săpoca era programat pentru vizitare în cursul acestui an. Aceasta a precizat că vizitele în astfel de instituţii sunt făcute neanunţat, de către o echipă complexă, care include reprezentanţi ai societăţiii civile.
Reamintim că șase persoane au murit şi şapte sunt rănite, după ce un bărbat de 38 de ani, cu sevraj etilic, a atacat, pe 18 august, cu stativul de la perfuzii pacienţii din două saloane ale Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca. Procurorii de la Parchetul Tribunalului Buzău au decis extinderea urmării penale în cazul bărbatului care a atacat pacienţii din Spitalul, dar şi extinderea urmăririi penale in rem sub aspectul infracţiunii de neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă, fapte în legătură cu activitatea desfăşurată de către angajaţii unităţii spitaliceşti.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ