AVOCATUL POPORULUI CONFIRMĂ NEREGULILE DE LA SĂPOCA

0
148

Nereguli grave, găsite şi de Avocatul Poporului, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, după măcelul în urma căruia au murit 7 oameni. Un control efectuat în paralel cu cel al Ministerului Sănătăţii, în unitatea medicală, confirmă faptul că spitalul din judeţul Buzău, ca şi altele cu acelaşi specific din ţară, este supraaglomerat. O altă problemă constatată este cea a supravegherii deficitare a pacienţilor
Ministerul Sănătăţii, a prezentat, săptămâna trecută, rezultatul unor controale făcute la spitalele de psihiatrie din România şi a arătat că la unitatea medicală de la Săpoca, au fost găsite mai multe nereguli, printre care aceea că numărul de pacienţi internaţi este mai mare decât numărul de paturi disponibile. Un raport asemănător a fost prezentat, recent şi de Instituţia Avocatului Poporului, care, de asemenea, imediat după tragedia de la spitalul Săpoca, din luna august, s-a autosesizat. Controlul efectuat de Avocatul Poporului la mai multe spitale de psihiatrie din ţară a relevat problema supraaglomerării acestora, potrivit raportului preliminar. Experţii Instituţiei Avocatului Poporului au precizat, că investigaţiile s-au desfăşurat pe mai multe paliere la mai multe spitale de psihiatrie. Una dintre principalele disfuncţionalităţi observate a fost supraaglomerarea, care dă naştere la situaţii precum cea de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, unde au stat în pat persoane cu patologii diferite. S-a constatat de asemenea că sunt şi probleme legate de supraveghere, personalul fiind insuficient. Controalele au inclus discuţii cu personalul medical, dar au fost ridicate şi documente.
Potrivit oficialilor de la Biroul Teritorial Ploieşti al Avocatului Poporului, în cazul Săpoca s-a constatat supraaglomerare, dar şi că existau cazuri sociale ce puteau fi preluate de centrele de terapie ocupaţională sau căminele de bătrâni. Reaminitm că în luna august a acestui an, un pacient intrenat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a atacat 13 bolnavi. În urma atacului, şapte dintre aceştia au decedat.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ