AZILUL DE LA SMEENI, ÎN PERICOL! Spitalul își cere înapoi spațiile

0
1351

Azilul din bătrâni riscă să își piardă pesonalitatea juridică, iar mai mulți bătrâni care își duc traiul aici trebuie să își găsească un alt loc de găzduire. Situația este creată de un spațiu pe care Spitalul din Smeeni l-a dat în folosință căminului de bătrâni. Aici au fost înființate patru saloane în care sunt găzduite 12 persoane. Acum conducerea unității sanitare își vrea spațiul înapoi pentru că intenționează să atragă fonduri europene, iar legislația nu permite ca mai multe de 15% din suprafața imobilului să fie dată către altă entitate. Prin urmare, Spitalul a cerut sprijinul Primăriei din Smeeni, iar în cadrul Consiliului Local a fost adoptată o hotărâre prin care se revocă unele decizii anterioare ale aceluiaşi Consiliul local privind darea în administrare a unor spaţii aparţinând Spitalului de Boli Cronice Smeeni. Acum Consiliul Județean s-a trezit în situația de a găsi soluții pentru bătrânii care riscă să rămână fără spațiu de găzduire.
Reprezentanții Primăriei din Smeeni spun că au oferit o alternativă Consiliului Județean și au pus la dispoziție un spațiu în care au funcționat centralele termice ale spitalului. Pentru a putea fi transformată în dormitoare ale azilului, administrația județeană trebuie să facă investiții pentru renovarea clădirii.
Acum Consiliul Județean dă asigurări că situația este ca și rezolvată, mai ales că bătrânii nu pot fi mutați în alt cămin din cauza lipsei de spațiu.
Însă primarul din Smeeni îl contrazice pe președintele Consiliului Județean și spune că este doar o chestiune de timp până când bătrânii găzduiți trebuie să se mute în alt adăpost social.
Problemele pe care le ridică această măsură sunt majore din punct de vedere social, dar şi material. În primul rând, în acest spaţiu sunt găzduiţi 14 bătrîni care trebuie relocaţi, iar în acest moment DGASPC nu are această posibilitate. În al doilea rând, mai mulți angajati ai DGASPC care deservesc persoanele vârstnice sunt în pericol de a-şi pierde locurile de muncă. Pe de altă parte, la Căminul pentru persoane vârstnice Smeeni s-a derulat un program de investiţii pe fonduri europene, construindu-se o spălătorie modernă, care deserveşte întreaga unitate, proiect finalizat şi aflat în perioada de monitorizare. Schimbarea destinaţiei spaţiului în discuţie conduce la pericolul ca banii investiţi în acest imobil să fie returnaţi de către DGASPC Buzău. Instituţia Prefectului Buzău trebuie să se autosesizeze cu privire la aceste aspecte.
Situația apărută la Smeeni vine în contextul în care căminele de bătrâni administrate de DGASPC și aflate în subordinea Consiliului Județean au toate locurile ocupate de ani de zile.

DENISA IRIMIA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ