“BALENA ALBASTRĂ,” CĂUTATĂ ȘI LA BUZĂU! Consiliere psiho-pedagogică, obligatorie în școli

0
175

Balena albastră, jocul online care împinge participanții la sinucidere, a intrat în atenția autorităților locale. Aplicația a luat naștere în Rusia și în scurt timp și-a câștigat adepți, cei mai mulți cu vârste între 10 și 18 ani. Întrecerea macabră se desfășoară pe parcursul a 50 de zile, iar la final jucătorul trebuie să își curme viața. Prin intermediul unei aplicații, voluntarul își caută un tutore sau o “balenă” care să îl ghideze pe parcursul celor aproape două luni. Așa se face că, în primele 10 zile, participanții sunt îndemnați de cele mai multe ori să își cresteze pe membre o balenă și apoi să dovedească actul prin intermediul unor fotografii. În următoarele zile, jucătorul trebuie să asculte un anumit tip de muzică și să escaladeze structuri înalte. Ulterior “balena” îi trasează victimei sale o misiune specială, îi recomandă să urmărească filme horror, iar în a 50-a zi jucătorul trebuie să se sinucidă. Dacă nu o face atunci este amenințat sau chiar șantajat cu pozele sau videoclipurile pe care le-a realizat în timpul jocului. Fenomenul sinistru a făcut sute de victime la nivel international iar în ultima vreme a fost îmbrățișat și de adolescenții din România. Inspectoratul Școlar Județean Buzău a pornit o campanie de informare în rândul elevilor pentru a preîntâmpina cazurile de suicid.
Cei care au căzut victime în plasa mortală a jocului s-au dovedit a fi în dese rînduri adolescenți cu probleme comportamentale sau proveniți din familii dezorganizate. Din acest motiv ,campania de informare și consiliere psiho-pedagogică îi va include și pe părinți.
O activitate similară este desfășurată și de către Inspectoratul Județean de Poliție Buzău. Oamenii legii recomandă tuturor utilizatorilor de internet să manifeste precauție, iar în cazul în care persoanele cu care comunică jignesc, ameninţă sau transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conţinut pornografic, îndeamnă la consumul de alcool, droguri ori provoacă la automutilare, să anunțe poliția.
La nivelul județului Buzău, jocul macabru nu a produs victim, cel puțin oficial.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ